Povodom Dana sigurnijeg interneta, koji se ove godine obeležava 9. februara, policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko – sremske provode online predavanja u osnovnim školama na području naše županije.

Tako su tokom jučerašnjeg dana održana online predavanja u osnovnim školama u Gunji i Slakovcima, dok je u narednim danim planirano još osam online predavanja, kao i učešće policijskih službenica za prevenciju u webinaru koji organizuje Gimnazija Vukovar.

Zbog više vremena provedenog na virtuelnim platformama za vreme pandemije koronavirusa deca i mladi su postali izloženiji rizicima interneta, napominju iz policije.  

Omiljene aktivnosti dece na internetu su traženje zabavnih sadržaja (muzika, filmovi, igre), dopisivanje s prijateljima te korištenje specijalizovanim aplikacijama za komunikaciju i druženje (Pinterest, Viber, Twitter, Skype, WhatsApp, Instagram, Facebook, Messenger, Snapchat i sl.).

– Tehnologija i elektronski uređaji neizbežni su u životu dece i mladih, ali njihovo korištenje treba biti sigurno i odgovorno. Stoga smatramo važnim upoznati decu i mlade, ali i širu javnost, sa savetima za sigurno korištenje interneta, naučiti decu i mlade da u virtuelnom svetu poštuju svoje sagovornike i da poštuju svoju privatnost, ali i privatnost drugih – navode iz Policijske uprave vukovarsko-sremske.