Tractor spraying wheat field with sprayer

U sredu, 17. februara započinje isplata prve rate direktnih plaćanja i IAKS mera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijarde kuna. Biće isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike. 

U prvoj rati biće isplaćene i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mleka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske useve te potpore male vrednosti za: duvan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mlečne krave, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Takođe će u prvoj rati biti isplaćena potpora za IAKS mere ruralnog razvoja Mera 13- Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima i Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih rasa domaćih životinja. 

U martu i aprilu započinje isplata potpora poljoprivrednicima za Meru 10- Poljoprivreda, okoliš i klimatske promene, Meru 14- Dobrobit životinja, Meru 11- Ekološki uzgoj te Proizvodno vezanu potporu za tov junadi.  

“Kroz sve oblike Direktnih plaćanja i IAKS mera ruralnog razvoja poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardu kuna, na osnovu podnesenih jedinstvenih zahteva za potporu u 2020. godini. U završnom delu odobravanja isplate sledi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 miliona kuna”, izvestili su iz Ministarstva poljoprivrede.