Iz Mesnice “Bođirković” u Borovu u petak je otpremljena još jedna humanitarna pošiljka mesa i mesnih prerađevina za Bogosloviju “Sveta Tri Jerarha” pri manastiru Krka. Domaćin, odnosno koordinator ovogodišnje humanitarne akcije je vukovarska Gradska organizacija SDSS-a na čelu s predsednikom Srđanom Kolarom.

– Srećan sam jer je ovo 20. godina zaredom, kako organizujemo ovu akciju. Svih dvadeset godina na čelu te akcije je Samostalna demokratska srpska stranka. Gradska organizacija SDSS-a Vukovar je ove godine domaćin, odnosno koordinator. Uz nas tu su i opštine Borovo, Erdut, Trpinja, Negoslavci, Markušica, Šodolovci i Jagodnjak, zatim, Zajedničko veće opština, Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara i Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, a i ove godine u akciji su učestvovali privrednik Jovo Vuković, saborska zastupnica Dragana Jeckov i Mesnica “Bođirković” koja je svih ovih godina s nama – rekao je u izjavi medijima Srđan Kolar.

Za Dalmaciju će u dva navrata biti otpremljeno tonu i po mesa i mesnih prerađevina, a vrednost donacije je 22 hiljade kuna.

Iako više nije u Dalmaciji, u akciji učestvuje i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

– I nakon odlaska iz Dalmacije aktivno učestvujem u akciji prikupljanja pomoći za našu Bogosloviju. Ova pomoć je od velikog značaja. Od samog otvaranja Bogoslovije pa do danas naša zajednica iz ovog kraja se nesebično trudi da pomogne radu Bogoslovije, koja je čuvar naše vere, tradicije i kulture, zajedno s našim manastirima i crkvama koje se nalaze na teritoriji Eparhije dalmatinske. Ova pomoć je za jedno polugodište svakako sigurnost u obezbeđivanju hrane i normalnog funkcionisanja same Bogoslovije, a ima i drugu dimenziju, a to je ona ljudska, jer naš narod i kroz ovu akciju i kroz akcije pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresom, pomaže svim našim ljudima širom Republike Hrvatske, tamo gde možemo da pomognemo mi se uvek uključujemo – kaže episkop Heruvim.

Donaciju je preuzeo iguman manastira Krka Sevastijan.

–  Ova pomoć je od velikog značaja za naše učenike i školu radi organizacije i ishrane. U našoj Bogosloviji imamo 31. učenika, koji dolaze iz raznih krajeva, najviše iz Bosne. Imamo tri učenika koji su iz okoline Vukovara. Takođe, imamo učenike iz Dalmacije i nekoliko učenika iz Srbije. Trudimo se da ova količina hrane potraje što duže, skoro nam pokrije čitavu školsku godinu, tako da nam ova pomoć zaista puno znači – ističe iguman Sevastijan, od kojeg saznajemo da su se akciji za pomoć Bogosloviji “Sveta Tri Jerarha”, poučene primerom ovdašnje srpske zajednice, poslednjih godina priključile i opštine iz Dalmacije, koje pomažu u skladu sa svojim mogućnostima.

D.Z.