Osumnjičeni za ratni zločin na području Dalja

Spread the love

Policijski službenici iz Odeljenja ratnih zločina Policijske uprave osječko-baranjske, u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Osijeku te Sigurnosno-obaveštajnom agencijom, završili su kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i ratnih zarobljenika na području Dalja, saopštila je PU osječko-baranjska.


Naime, sumnja se da su prijavljeni 52-godišnjak, 61-godišnjak, 65-godišnjak i 70-godišnjak, svi hrvatski državljani, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vreme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o postupanju s ratnim zarobljenicima, kao zatvorski čuvari u periodu od oktobra 1991. godine do juna 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protivpravno zatočenima. Kako navode iz PU osječko-baranjske, za to vreme su ih teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpeli intenzivnu patnju i bol. Na taj način su počinili krivično delo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. st.1. OKZ RH-e i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, opisano u članku 122. st. 1. OKZ RH-e.


Juče, 26. januara su policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske uhapsili 52-godišnjaka, 61-godišnjaka i 70-godišnjaka te nad njima proveli kriminalističko istraživanje. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena trojica muškaraca su predana pritvorskom nadzorniku, a policija je Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku protiv njih i trećeosumnjičenog 65-godišnjaka podnela krivičnu prijavu.


Osumnjičeni 65-godišnjak je trenutačno nedostupan vlastima Republike Hrvatske, navode iz PU osječko-baranjske.