Borovska “Prosvjeta” obeležila krsnu slavu društva

Spread the love

Borovska Prosvjeta sinoć je u biblioteci Pododbora obeležila krsnu slavu društva, praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save. Prvi put ove godine, u uslovima pandemije koronavirusa, nije održana javna priredba.

– U skladu s epidemiološkim merama i prostorom u biblioteci odlučili smo da slavu društva obeležimo u krugu Predsedništva i s našim sveštenikom Draganom Serdarom, koji je obavio obred osvećenja slavskog kolača i žita – kaže predsednica Pododbora Radmila Latas. 

S bibliotekarkom Sanjom Spasojević pripremila je video-prezentaciju “Sveti Sava u stihovima”. Stihove posvećene Svetom Savi poznatih srpskih pesnika, koje su kazivali učenici Osnovne škole Borovo Sara Ostojić, Mia Rakazović, Milica Kovačević i Jovana Spasojević, prisutni su mogli čuti putem video snimka, dok su Himnu Svetom Savi i pesmu Sveti Sava Vojislava Ilića ranije otpevale i snimile maturantkinje vukovarske Gimnazije Jovana Serdar i Katarina Lukić. Audio i video zapis postavljen je i na YouTube kanalu.

U biblioteci Pododbora izložena su 52 likovna rada dece iz Borova, mališana iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” i učenika Osnovne škole Borovo

– Raspisali smo Javni poziv na našoj Facebook stranici i pozvali decu iz Borova da nam dostave svoje radove na temu Svetog Save. Radove su dostavili i mališani iz vrtića i učenici iz Osnovne škole Borovo. U biblioteci smo postavili prigodnu izložbu. Ovo šarenilo u našem prostoru je predivno, deca nisu sa nama, ali su zastupljeni sa svojim radovima. Za njih smo pripremili i simbolične poklončiće, za učešće u ovoj izložbi – dodaje naša sagovornica.

Članovima Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i svim pravoslavnim Srbima Savindan je u izjavi za Radio Borovo čestitao jerej Dragan Serdar.

– S obzirom na okolnosti ove godine proslava je bila skromnija i u skladu s epidemiološkim merama. Kroz vekove smo naučili na razne nevolje, tako da smo se uklopili i obeležili slavu. Tako i treba da bude. Ništa ne sme da stoji na putu kada se slavi ime Božje, kada se slavi ime svetitelja Save u našem narodu. Svim pravoslavnim Srbima čestitam slavu! Ovde smo u Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” pododboru Borovo, ali je ova poruka upućena i van ovih prostorija, svima koji žive širom našeg zemaljskog šara, pogotovo našim ljudima iz Borova koji su se odselili, nadamo se privremeno. I njima neka je blagosloven današnji praznik – poručio je jerej Dragan Serdar.

D.Z.