Od februara čišćenje dimnjaka u Borovu obavljaće vinkovački “Eko-Dim”

Spread the love

Opštinsko veće opštine Borovo je na sinoć održanoj sednici koncesiju za obavljanje dimnjačarskih usluga u Borovu dalo vinkovačkom “Eko – Dimu”. Borovska domaćinstva ta usluga koštaće 30 kuna po čišćenju dimnjaka, pojasnio je načelnik Zoran Baćanović.

– Za naše meštane najvažnije je da će imati kvalitetnu i dobru uslugu, budući da je taj koncesionar i ranije obavljao ovu uslugu na području opštine Borovo, na profesionalan i kvalitetan način. Predviđena su četiri čišćenja u toku grejne sezone, po ceni od 30 kuna za jedno čišćenje dimnjaka. To je nešto veća cena, u odnosu na uslugu koju je pružalo naše komunalno preduzeće “Eko Dunav”, ali smatram da je cena primerena i prihvatljiva za uslugu koja se pruža. Početak obavljanja dimnjačarskih usluga uslediće u februaru ove godine – najavio je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Većnici su usvojili i Odluku o ispravku i izmeni Odluke o dodeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarske opštine Borovo, o čemu je većnike izvestio načelnik Baćanović.

– Najnovije okolnosti, koje su usledile nakon provođenja postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području katastarske opštine Borovo, dovele su do toga da pored prvobitno jedne upražnjene proizvodno-tehnološke celine (PTC), koja je ostala neraspoređena nakon konkursa, jer za nju niko nije bio zainteresovan, u ovom trenutku imamo još dva PTC-a, budući da su dva poljoprivredna proizvođača odustala od dobijene zemlje, odnosno jedan je odustao, a drugi nije dostavio potrebnu, dodatnu dokumentaciju koju je zatražio DORH. To znači da će na ponovljenom konkursu, a ja se nadam da će to biti u narednih mesec do mesec i po dana, biti tri proizvodno-tehnološke celine. Pozivam sve zainteresovane da isprate tu proceduru, da prikupe svu potrebnu dokumentaciju i da se prijave na navedeni konkurs – navodi Baćanović.

Izmenama i dopunama Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, Opštinsko veće opštine Borovo je iznos jednokratne novčane pomoći povećalo sa 1.000 na 1.500 kuna.

– Nažalost, imamo značajan broj građana koji su u situaciji socijalne potrebe i kojima je, zaista, ovakav vid jednokratne novčane pomoći potreban – ocenio je predsednik ovog predstavničkog tela Srđan Jeremić.

Na jučerašnjoj sednici Opštinsko veće opštine Borovo usvojilo je i četiri Pravilnika o uslovima, kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na poticajne mere za poljoprivrednike, postojeće i nove privredne subjekte i sufinansiranje kupovine porodične kuće na području opštine Borovo, koji su danas objavljeni na mrežnim stranicama Opštine Borovo.

Paket mera težak je 820 hiljada kuna, podseća načelnik Baćanović.

– Objavljivanje javnog poziva za ove mere može se očekivati od 25. januara ove godine. Preporučujem svim zainteresovanim meštanima, poljoprivrednicima, postojećim privrednim subjektima i onima koji nameravaju da otvore novi privredni subjekat te onima koji žele da kupe kuću na području opštine Borovo, da krenu u prikupljanje dokumentacije. Potpore se dodeljuju do iskorištavanja sredstava, prema redosledu prvenstva po zaprimanju zahteva. Oni se predaju u pošti i na svakom tom zahtevu biće naveden datum i tačno vreme predaje – kaže Baćanović.

Podsetimo, Veće je krajem prošle godine donelo Program poticanja privrede i stambenog zbrinjavanja u 2021. godini. Za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje predviđen je iznos od ukupno 120 hiljada kuna, za poticanje privrede, odnosno subvencije sadašnjim i novim privrednicima iznos od 400 hiljada kuna, a za stambeno zbrinjavanje mladih porodica iznos od ukupno 300 hiljada kuna. U konkretnom slučaju to znači da za sufinansiranje stambenog zbrinjavanja podnosilac zahteva može povući iznos do 30 hiljada kuna, postojeći privredni subjekti, koji imaju sedište i obavljaju delatnost na području opštine Borovo, mogu računati na subvenciju od 15 hiljada kuna po korisniku, a oni koji će tek registrovati poslovni subjekt mogu povući bespovratna sredstva od 20 hiljada kuna. Za poticanje poljoprivredne proizvodnje korisnik može ostvariti bespovratnu potporu do najviše 20 hiljada kuna.

Načelnik Baćanović pozvao je zainteresovane da se informišu o svim uslovima ostvarivanja prava na poticajne mere i krenu u prikupljanje potrebne dokumentacije.

– Na oglasnoj tabli, koja se nalazi u holu opštinske zgrade, web i Fejsbuk stranici Opštine Borovo biće objavljeni svi ovi uslovi, tako da zainteresovani već od srede mogu krenuti u prikupljanje potrebne dokumentacije za prijavu na navedeni poziv – napominje Baćanović.

Da je reč o značajnom iskoraku u radu Opštine Borovo smatra i većnik Željko Lukić.

– Ova važna sednica doneće rezultate u narednom periodu. Ovom prilikom pozivam zainteresovane građane Borova da se upoznaju sa svim uslovima za navedene potpore i apliciraju za ova bespovratna sredstva – rekao je u izjavi za naš nezavisni većnik Lukić.

D.Z.