13.Milankovićevi ciklusi u Dalju: Zlatna medalja akademiku Fedoru Mesingeru

U Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju, 11.decembra su održani 13.Milankovićevi ciklusi. Ova manifestacija se tradicionalno održava svake godine u maju povodom godišnjice rođenja velikog naučnika, ali je ove godine bila odgođena zbog epidemije koronavirusa.

– U poslednji čas smo odlučili da napravimo kombinaciju realnog i virtuelnog programa uoči 62.godišnjice smrti Milutina Milankovića koja se navršava 12.decembra. Program smo pojednostavili i osmislili ga tako da na neki način obeležimo stogodišnjicu objave Milankovićeve matematičke teorije klime”, objašnjava Đorđe Nešić, upravnik KNC-a “Milutin Milanković”. O toj knjizi koja je izašla 1920. godine govorio je dr Aleksandar Petrović iz Beograda koji se u program “Milankovićevih ciklusa” uključio putem zoom aplikacije. Petrović je istakao da je to “prva Milankovićeva knjiga i verovatno prva naučna knjiga koja je napisana u zatočeništvu u 20.veku”. Milankovića je, podsećamo, po izbijanju Prvog svetskog rata austro-ugarska vojska internirala prvo u logor Nežider, a zatim u Budimpeštu, gde mu je bilo dopušteno da radi u Mađarskoj akademiji nauka.

– Milanković je pokazao jednu veliku ustrajnost i razumevanje i ne samo intelektualnu već i moralnu snagu kad je uspeo da to završi. Ta knjiga je početak revolucije u nauci jer je to posle video Vladimir Kepen koji se javio Milankoviću. Jedna od posledica te revolucije i možda najvažnija je to što se u nauci pojavio termin Milankovićevih ciklusa. Domet i obim tog termina nije završio na granicama Zemlje i na granicama razumevanja ledenih doba nego se proširio i na druge planete, ali i dalje jer se taj termin danas upotrebljava za razumevanje i kao deo metodolgije ispitivanja klime na planetama izvan Sunčevog sistema – rekao je dr Petrović.

Ovogodišnja Zlatna medalja Milankovićevih ciklusa za izuzetan doprinos proučavanju dela Milutina Milankovića i radu KNC-a “Milutin Milanković” u Dalju dodeljena je akademiku Fedoru Mesingeru.

– Fedor Mesinger spada među najznačajnije svetske meteorologe. Član je mnogih međunarodnih meteoroloških organizacija, tvorac je novog modela u okviru numeričke meteorologije (ETA model), a značajan deo svoje naučne karijere proveo je kao predavač u većem broju uglednih stranih univerziteta u SAD-u, Nemačkoj i Francuskoj. Organizator je brojnih manifestacija posvećenih Milankoviću kada je u pitanju Srpska akademija nauka i umetnosti. Stalni je učesnik “Milankovićevih ciklusa” u Dalju od prvih, 2008. godine do danas – rekao je Nešić, između ostalog, u obrazloženju odluke o dodeli Medalje.

Mesinger se putem zoom-a zahvalio na nagradi ističući da će to biti jedno od najdivnijih znamenja koja je dobio. U svom obraćanju govorio je o najnovijim istraživanjima vezanim za zagrejavanje planete Zemlje.

– Zagreva se naša planeta, prvenstveno zato što imamo oslobađanje stakleničkih gasova koji smanjuju zračenje zemlje u vasionski prostor. To je vrlo važno, to je naš brod kojim plovimo kroz svemir i kako bi Milanković kazao moramo se brinuti o njemu, a to nam ne ide baš naročito od ruke – rekao je Mesinger i dodao da se beleži povećanje temperature u blizini tla koja je jedan stepen veća nego što je bila u predindustrijskom periodu pre 50 do 100 godina.

U programu “Milankovićevih ciklusa” učestvovao je i voditelj astronomske sekcije Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva u Osijeku koji je govorio o najznačajnijim astronomskim događajima u ovoj godini. Iako su zbog epidemije koronavirusa izostale planirane aktivnosti, izdavačka delatnost KNC-a bila je itekako plodna.

– Ove godine su objavljene tri knjige: Monografija o desetogodišnjici rada Kulturno-naučnog centra Milutin Milanković, knjiga eseja “Ulica Milutina Milankovića” Srđana Orsića i “Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku” Zorana Miškovića – kaže Đorđe Nešić. Stalna muzejska postavka u Milankovićevoj kući dobila je novi model “Planetu Milanković” koji će biti predstavljen javnosti čim se za to stvore uslovi.

D.B.