Jeckov u Saboru podsetila na decu žrtve rata

Spread the love

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov podsetila je danas u govoru na slobodnu temu na ubistvo porodice Zec u Zagrebu, 7. decembra 1991. godine, za koje do danas niko nije odgovarao.
 
Navodeći kako je u Rijeci pokrenuta volonterska kampanja „Moje mesto pod suncem“ za decu u riziku od siromaštva, Jeckov je kazala da mesto pod suncem nisu imala deca žrtve rata, čiji su životi “vredili onoliko koliko su krivih krvnih zrnaca imali“. Podsetila je da su pre 29 godina ubijeni 12-godišnja Aleksandra Zec i njeni roditelji Mihajlo i Marija.
 
“Njihovo ubistvo trebalo je biti pouka Srbima da napuštaju Zagreb, a Hrvatima da okrenu pogled na drugu stranu kad ostanu bez sugrađana. Pouka je uspela, inače bi već imali odgovor Grada Zagreba na inicijativu da jedna ulica na Trešnjevci nosi Aleksandrino ime”, rekla je Jeckov u saborskoj raspravi na slobodnu temu.
 
Pouka je uspela jer i danas neka deca trpe zlostavljanja, poneka jer su siromašna, poneka jer su Srbi, jer su Romi i upravo zbog takvih stvari borimo se sećanjem na Aleksandru Zec, na Danijelu Roknić, Slobodana i Gorana Čengića”, rekla je zastupnica.
 
“Nama u SDSS-u nacionalnost dece ne predstavlja prepreku u sećanju na njihove izgubljene živote, nama ne predstavlja problem ni borba protiv svakog oblika mržnje i diskriminacije. Nama ne predstavlja, a ostalima po savesti”, poručila je Jeckov.