U prostorijama Udruženja žena Vukovar u sredu, 2. decembra održan je prvi sastanak projektnog tima projekta “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba”, koji se finansira iz Evropskog socijalnog fonda.
 
Pored predstavnica nosioca projekta, Udruženja žena Vukovar, Mirjane Mizdrak Mišanović, Jelene Janković, Dejane Jasenovčanin i Tatjane Zuber, sastanku su prisustvovali i predstavnici Opštine Borovo, načelnik Zoran Baćanović i Miloš Maksimović iz Projekt centra Borovo te pravnica Melita Bošnjak iz partnerske organizacije, Udruženja za podršku žrtvama i svedocima – Referentnog centra Vukovar.

U sklopu projekta u Borovu će biti otvorena podružnica Kluba osoba treće dobi, koji deluje pri Udruženju žena Vukovar i okuplja više od 90 članova, uglavnom žena. Uz svakodnevno druženje, u Klubu su organizovane edukativne, sportske i zabavne aktivnosti za osobe treće dobi, kreativne radionice, merenje krvnog pritiska i šećera u krvi i dr. Za korisnike su sve ove aktivnosti besplatne, rekla je u izjavi za Radio Borovo koordinatorka Udruženja žena Vukovar Mirjana Mizdrak Mišanović.
 
– Aktivnosti ovog projekta paralelno će se provoditi na području grada Vukovara, u prostorijama našeg udruženja, ali i šire te na području opštine Borovo. Jedna od najznačajnijih aktivnosti na ovom projektu je pružanje usluge prevoza za starije i nemoćne osobe. Znamo da je u vreme ove pandemije starijim osobama otežano kretanje. Organizovanim prevozom starijim osobama omogućićemo bolju dostupnost institucijama, zdravstvenim ustanovama, olakšati odlazak u trgovinu i dolazak na aktivnosti projekta – navodi Mizdrak Mišanović.
 
Otvaranje podružnice Kluba osoba treće dobi u Borovu planirano je početkom februara.
 
– Početak projekta rezervisan je za uvodne aktivnosti, nabavku vozila, opremanje kluba u partnerskoj opštini, nabavku opreme i promotivne aktivnosti, da upoznamo širu javnost o aktivnostima koje ćemo provoditi za vreme ovog projekta. Na ovom dvogodišnjem projektu biće zaposlene dve nove osobe, vozačica za prevoz starijih osoba te osoba koja će raditi u Klubu osoba treće dobi u opštini Borovo i provoditi aktivnosti sa korisnicima – pojašnjava naša sagovornica.

Cilj projekta je povećanje kvaliteta života starijih i nemoćnih osoba, širenjem i pružanjem inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Aktivnosti projekta provodiće se u osam saradničkih opština iz Vukovarsko-sremske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.
 
– Planirano je uključivanje stručnjaka koji rade u udruženjima i ustanovama za osobe starije životne dobi, kao i načelnika opština, da im prenesemo znanja i potaknemo ih na uvođenje inovativnih socijalnih usluga za starije osobe, koje će provoditi u svojim sredinama i učiniti te usluge dostupnim starijoj populaciji za njihovu bolju socijalnu uključenost – napominje predstavnica Udruženja žena Vukovar.

Projekat “Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba” iz Poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza 1„ finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru Operativnog programa “Efikasni ljudski potencijali 2014.-2020.” iz sredstava Evropskog socijalnog fonda u 100% iznosu. Ukupna vrednost projekta je 1.287.043 kune.
 
Realizacija projekta započela je 3.11.2020., a trajaće do 3.11. 2022. godine.
 
D.Z.