Sahrana patrijarha Irineja u nedelju, u Srbiji trodnevna žalost

Vlada Srbije donela je odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji zbog smrti patrijarha Irineja. Trodnevna žalost će trajati od danas do nedelje, 22. novembra kada će preminuli patrijarh biti sahranjen.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović) upokojio se jutros u 7.07 u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu , saopštila je Srpska pravoslavna crkva. Juče je objavljena vest da je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha zbog kovida 19. Kako javljaju srpski mediji, patrijarh Irinej biće najverovatnije sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, u manastiru Rakovica, od Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca na dan Svete Petke, 27. oktobra 1959. godine, u crkvi Ružici na Kalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, upućen je na postdiplomske studije u Atinu, a 1969. godine je postavljen za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se pak vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa Njegove svetosti patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975. godine, izabran je za episkopa niškog.

Na Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja svetejšeg arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom svetoarhangelskom hramu u Beogradu.