Dani tehničke ispravnosti vozila od 23. do 28.novembra

U periodu od 23. do 28.novembra, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog saobraćaja, biće provedena preventivno-sigurnosna akcija pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila“, a koju provode HAK, CVH i stanice za tehnički pregled vozila.

Pozivamo sve zainteresovane vlasnike vozila da se u tom periodu jave u bilo koju stanicu za tehnički pregled vozila gde će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti, saopštila je vukovarsko-sremska policija.

Iznimka su jedino vlasnici koji su u periodu održavanja akcije obavezni svoje vozilo podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produžetka važenja saobraćajne dozvole, odnosno registracije vozila.

Akcija je u potpunosti dobrovoljna, a težište akcije je na pružanju savetodavne pomoći u smislu uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Prilikom pregleda vozila obaviće se kontrola opšteg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tečnosti za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje izduvnih plinova (eko test) i kontrola svetlosne signalizacije.

Prvih 15.000 vozača koji budu učestvovali u akciji na poklon će dobiti pakovanje od 3 litre tečnosti za pranje vetrobranskog stakla vozila koja je prilagođena upotrebi u zimskim uslovima.

Vozači za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna neće se sankcionisati nego će ih se, nakon spomenutog savetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu.

Cilj ovakve akcije jest potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost saobraćajne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila. Iz policije ističu  da je vozilo, uz vozača i cestu, važan faktor sigurnosti saobraćaja na cestama.