Danas u Hrvatskoj 3164 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 49 osoba, u VSŽ 136 novopozitivnih

Spread the love

U Hrvatskoj su danas zabeležena 3164 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva sada 17 814. Među njima su 1944 pacijenta na bolničkom lečenju, a na respiratoru su 204 pacijenta. Preminulo je 49 osoba, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite.
 
U poslednja 24 časa na području Vukovarsko-sremske županije evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
 
Najviše novozaraženih, 30, je iz Vukovara, 20 iz Vinkovaca, 19 iz Županje, 7 iz Borova, po petero iz Gunje i Nuštra, po četvero iz Ivankova i Trpinje, po tri osobe iz Berka, Bobote, Otoka, Vere i Tovarnika i po dvoje iz Bapske, Cerića, Gradišta, Iloka, Jarmine i Retkovaca. Po jedna novozaražena osoba dolazi iz Andrijaševaca, Antina, Bogdanovaca, Bršadina, Ilače, Komletinaca, Lovasa, Pačetina, Petrovaca, Prkovaca, Račinovaca, Sotina, Starih Mikanovaca, Tompojevaca i Vrbanje. Preminule su dve osobe, a zbog bolesti COVID-19 hospitalizovano je 60 osoba, saopštio je županijski Štab civilne zaštite.

Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvestio je o 158 novih slučajeva zaraze.
 
Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (55), Našice (16), Valpovo (13), Donji Miholjac (12), Belišće (11), Đakovo (8) i Beli Manastir (1)  te opština Đurđenovac (7) i Darda (6). Po pet novoobolelih je iz Čepina i Koške, po tri osobe iz Bilja i Bizovca, po dve iz Antunovca, Gorjana, Magadenovca i Semeljaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja opština Erdut, Ernestinovo, Kneževi Vinogradi, Marijanci i Petrijevci.
 
Na bolničkom lečenju je 221 osoba i to 182 u KBC-u Osijek, gde je 30 pacijenata na respiratoru, dok je u Opštoj županijskoj bolnici Našice hospitalizovano 39 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je sedam osoba zaraženih koronavirusom.
 
U Respiracijskom centru KBC-a Osijek umrla je žena iz Breznice Đakovačke, rođena 1947. godine te četiri muške osobe (trojica su iz Osijeka, dvojica 1935. godište i jedan rođen 1938., dok je preminuli iz Đakova rođen 1948. godine). U Opštoj županijskoj bolnici kao sekundarnoj kovid-bolnici preminule su dve žene, iz Šljivoševaca, rođena 1939. godine te iz Koške, rođena 1943. godine. Od početka epidemije preminulo je 111 osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 s područja OBŽ, od toga samo u novembru njih 66.

Na koronavirus pozitivan je i ministar zdravstva Vili Beroš, objavilo je Ministarstvo zdravstva. Ministar Beroš je stabilnog zdravstvenog stanja sa blagom kliničkom slikom te nastavlja obavljati svoje obaveze u izolaciji, pridržavajući se svih mera epidemiologa, navodi se u saopštenju. Beroš je i prošle sedmice testiran, i to dva puta, ali je tada bio negativan, a pozitivan nalaz trećeg testa dobio je jutros. Sumnja se da se zarazio u Varaždinskoj županiji prošle subote.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je na sednici Vlade da su pripremljene opcije uvođenja dodatnih epidemioloških mera na nacionalnom nivou, ako brojevi novozaraženih koronavirusom budu i dalje rasli. Razmotrene su opcije koje se odnose na ograničavanje broja ljudi na društvenim okupljanjima, ograničavanje rada ugostiteljskih objekata te na rad od kuće, gde je to moguće ili uvođenje smenskog rada.