U poslednja 24 časa u Hrvatskoj je evidentirano 3056 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj trenutno obolelih, aktivnih slučajeva danas ukupno 16746. Među njima je 1620 pacijenata na bolničkom lečenju, a na respiratoru je 179 pacijenata. Preminule su 43 osobe, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Najviše novozaraženih i danas je u Gradu Zagrebu – 479.

Osječko-baranjska županija izvestila je o 173 nova slučaja zaraze. Najviše ih je na području Osijeka (88) i Đakova (20).  

Na bolničkom lečenju nalaze se ukupno 182 osobe obolele od COVID-19 i to 145 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gde je 27 bolesnika na respiratoru dok je u Opštoj županijskoj bolnici Našice hospitalizovano 37 pacijenata.

Preminule su dve osobe. U Respiracijskom centru KBC-u Osijek preminuo je muškarac iz Dalja, rođen 1939. godine, a u Opštoj županijskoj bolnici Našice preminula je žena iz Koške, rođena 1934. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali i druga oboljenja, javlja Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U Vukovarsko-sremskoj županiji u poslednja 24 časa evidentirane su 53 novopozitivne osobe na COVID-19.

Najviše novoobolelih je iz Vinkovaca (11), šest osoba je iz Vukovara, po 4 novoobolele osobe iz Županje i Soljana, po tri iz Bošnjaka i Vođinaca, a po dve iz Cerne, Gradišta, Markušice, Nuštra, Posavskih Podgajaca i Vrbanje. Po jedna novopozitivna osoba dolazi iz Babine Grede, Gunje, Ivankova, Komletinaca, Lovasa, Novih Jankovaca, Pačetina, Strošinaca, Šiškovaca i Tovarnika.

Preminule su tri osobe, a zbog bolesti COVID-19 hospitalizovano je 56 osoba, saopštio je Štab civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije.

Nakon što su zamenici vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić i Marijan Pavliček dobili pozitivne rezultate testa na SARS-CoV-2, gradonačelnik Ivan Penava otišao je u samoizolaciju, čekajući testiranje koje je pokazalo da je i on pozitivan. Kako su izvestili iz vukovarske gradske uprave, gradonačelnik je razvio blaže simptome te se oporavlja na kućnoj nezi u samoizolaciji.