U poslednja 24 časa zabeleženo je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15 513.

Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom lečenju, a na respiratoru je 178 pacijenata.Preminulo je 28 osoba, izvestio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Najviše novozaraženih i danas je na području grada Zagreba – 621.

Vukovarsko-sremska županija izvestila je o 46 novih slučajeva zaraze. Po sedam novoobolelih je iz Vinkovaca i Vukovara, po troje iz Županje, Vrbanje i Ivankova, a po dve novoobolele osobe iz Iloka, Lovasa, Nuštra, Ostrova i Otoka. Po jedna novoobolela osoba dolazi iz Bobote, Borova, Bošnjaka, Cerne, Drenovaca, Gaboša, Gunje, Jarmine, Markušice, Podgrađa, Starih Jankovaca, Šarengrada i Tordinaca.Preminula je jedna osoba, a trenutno su u županiji zbog bolesti COVID-19 hospitalizovane 53 osobe.

Iz vukovarske gradske uprave izvestili su da je na koronavirus pozitivan i načelnik Štaba civilne zaštite grada Vukovara i zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček te da se nalazi u samoizolaciji.

U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 138 novozaraženih osoba. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (84), Belišće (9), Đakovo (7), Valpovo (7), Donji Miholjac (5), Beli Manastir (4) i Našice (1). Šest novopozitivnih osoba su s područja opštine Bizovac, četiri iz Čepina, tri iz Petrijevaca te dve iz Darde. Po jedna novopozitivna osoba je s područja opština Erdut, Đurđenovac, Ernestinovo, Gorjani, Satnica Đakovačka i Vladislavci.

Trenutno je na bolničkom lečenju ukupno 171 osoba obolela od bolesti COVID-19 i to 138 u KBC-u Osijek, gde su 24 bolesnika na respiratoru i 33 u Opštoj županijskoj bolnici Našice.

U poslednja 24 časa preminulo je pet osoba koje su bile na bolničkom lečenju.

Kako javlja Štab civilne zaštite Osječko-baranjske županije u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminula je ženska osoba iz Osijeka rođena 1981. godine i tri muške osobe; muškarac iz Čepina rođen 1939. godine, muškarac iz Satnice rođen 1958. godine te muškarac iz Osijeka rođen 1983. godine. U Opštoj županijskoj bolnici Našice preminula je ženska osoba iz Ladimirevaca, rođena 1951. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali i druga teška oboljenja.