Upravno odeljenje za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-sremske županije pripremilo je projekat “Užina za sve V”, koji se finansira iz Fonda evropske pomoći za najugroženije i budžeta VSŽ. Projektom se petu godinu zaredom osigurava besplatna užina za učenike osnovnih škola, a jedini kriterijum je da roditelji dece ostvaruju pravo na dečji doplatak.

Prema rečima županijskog pročelnika Krune Šarića projektom će ove godine biti obuhvaćeno oko 3300 osnovaca s područja naše županije. Ukupna vrednost projekta je dva i po miliona kuna. Evropska unija sufinansira projekat s milion kuna, dok je Vukovarsko-sremska županija osigurala dodatna sredstva u iznosu od milion i po kuna.

U projekat je već petu godinu uključena i Osnovna škola Borovo, rekao nam je direktor ove ustanove Tihomir Jakovljević.

– Prošle školske godine besplatnu užinu imalo je 178 učenika. Ove godine besplatnu prehranu u školi imaće 172 od ukupno 225 učenika – kaže Jakovljević.

Osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u školi, za koju kaže da je dobra, jer dosad niko nije zaražen koronavirusom.

– S današnjim danom nemamo niti jednog zaraženog zaposlenika, a samo petero učenika je u samoizolaciji zbog bolesti njihovih ukućana ili članova porodice – navodi Jakovljević.

Učenici Osnovne škole Borovo od početka školske godine nastavu pohađaju po modelu A, odnosno u školi. Jakovljević se nada da neće doći do prelaska na model B, odnosno meštovitu nastavu, u školi i na daljinu ili prelaska na model C koji podrazumeva nastavu na daljinu, a to je, kako poručuju iz resornog Ministarstva, zadnja opcija.

Učenici će do srede, 4. novembra imati mini odmor, budući su 2. i 3. novembar nenastavni dani.

– Obaveštenje smo objavili na našoj internet stranici. Prema Godišnjem kalendaru rada koji je odredilo Ministarstvo obrazovanja, ponedeljak i utorak su nenastavni dani. U nedelju je državni praznik, a zatim dva slobodna dana za učenike, jesenji mini odmor. U školi se ponovo vidimo u sredu, 4. novembra, prema ustaljenom rasporedu po smenama i nadam se, u punom broju, bez zaraženih – poručio je Jakovljević te svima poželeo dobro zdravlje i prijatne dane odmora.

D.Z.