ZVO: 500 ilustrovanih plakata azbuke za sve škole s nastavom na srpskom jeziku i ćirilici

U saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština je provelo projekat izrade 500 ilustrovanih plakata azbuke za osnovne škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Zajedničko veće opština u okviru zaštite prosvetne autonomije Srba na ovom području intenzivno radi u svim segmentima u kojima možemo da pronađemo prostor za delovanje da unapredimo kvalitet nastave naše dece, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama, pa i na fakultetima – ističe predsednik ove institucije Srđan Jeremić i dodaje da će plakati iduće sedmice biti distribuisani po školama.

– Naš plan je da sve škole na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, u kojima se nastava odvija po bilo kojem modelu, dakle ili A ili C modelu manjinskog obrazovanja dobiju određenu količinu ovih plakata, odnosno intencija je da svako odeljenje u tim školama dobije ovaj jedan plakat. Plakati su B1 formata, veliki su, kvalitetni i upečatljivi, tako da će sigurno dugo da posluže školama – pojašnjava Jeremić. Plakate će dobiti 21 matična i 14 područnih škola koje pohađa oko 1.500 učenika i u kojima radi 464 vaspitno-obrazovna radnika.

– Te brojke govore o potencijalu manjinskog obrazovanja, a onda i našoj obavezi da u tom pravcu i delujemo. Sigurni smo da će ovi plakati sa štampanim i pisanim ćiriličnim slovima azbuke pronaći mesto u svim našim školama. Na žalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa nismo uspeli da organizujemo Letnju školu kaligrafije koja je sada već postala i tradicionalna jer se održava svake godine u junu u manastiru u Dalj planini. Zbog toga smo odlučili da se preusmerimo na one neke segmente i projekte poput ovoga gde možemo da olakšamo proces obrazovanja našoj deci, a da ne idemo u koliziju sa merama i preporukama Nacionalnog štaba civilne zaštite Republike Hrvatske – govori Jeremić.

Polovina plakata azbuke sadrži štampana, a pola pisana slova. Na plakatima se nalaze i ilustracije pojmova koji počinju sa određenim slovom što mlađim uzrastima dodatno olakšava učenje ćirilice, a u izradi ilustracija i dizajnu plakata učestvovala je predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

– Veoma je važno da istaknemo da Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske svako godine odvaja sredstva za obrazovanje nacionalnih manjina, a Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština se redovno javlja na sve javne pozive. Plakati na decu treba da deluju stimulativno. Oni pre svega imaju cilj da decu podstaknu da pravilno pišu, da lepo pišu, jer znamo da u zadnje vreme deca veoma malo pišu, da su okruženi tabletima, kompjuterima, mobilnim telefonima i da pišu onoliko koliko moraju i to uglavnom u prvom razredu dok se uči pismo. Prisutnost plakata će ih podsećati i na lepotu ćiriličnog pisma i podsticati na ljubav prema svom maternjem jeziku. Oni imaju malo prilike da po hodnicima i učionicama gledaju ćirilična slova, a čak vrlo često ne mogu da istaknu ni svoje učeničke radove koje na časovima izrađuju – govori profesorka Stojanović i napominje da su ovakvi plakati prvi put štampani Hrvatskoj, a vrednost projekta je 12.000 kuna.

D.B.