U Borovu u poslednjih osam dana čak 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Samo u tri dana ove sedmice u Borovu je registrovano devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. U ponedeljak je evidentirano troje, u sredu dvoje, a danas četvero novoobolelih. O pogoršanju epidemiološke situacije i porastu broja obolelih razgovarali smo s načelnikom opštinskog Štaba civilne zaštite Duškom Drobićem.
 
– Nažalost, nisu dobre vesti. Od početka epidemije u Borovu je novim koronavirusom zaraženo 25 osoba, samo u poslednjih osam dana registrovano je 13 novih slučajeva zaraze. Ohrabrujuće je da niko od novoobolelih nema težu kliničku sliku, niti je hospitalizovan, a nije bilo ni smrtnih slučajeva zbog bolesti COVID-19 – kaže Drobić.
 
Kako bi se usporilo širenje bolesti, pozvao je meštane da se pridržavaju mera koje je propisao Nacionalni štab civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
 
– Da bi sprečili i suzbili ovu bolest, potrebno je da svi zajedno budemo na zadatku, da češće peremo i dezinfikujemo ruke, nosimo maske i izbegavamo grupisanja – dodaje Drobić.
 
U Borovu su odgođene sve manifestacije, a ne održavaju se ni probe folklornih društava.
 
– Kada je reč o slavama, to su privatna okupljanja, a preporuka je da na slavi ne bude više od 15 osoba, uz sve propisane mere kao što je dezinfekcija ruku. Ako se ne budemo pridržavali mera verovatno ćemo imati i veći skok broja obolelih, nego što je to slučaj u proteklih osam dana – upozorio je Drobić.
 
 
D.Z.