Rezultati Javnog poziva za sufinansiranje kupovine kuće ili stana za mlade i mlade porodice koji je raspisala Vukovarsko-sremska županija biće poznati krajem iduće sedmice, a subvenciju će dobiti puno više porodica nego što se očekivalo jer su ukupna sredstva povećana sa 750 hiljada na čak na 2,5 miliona kuna, ističe Kruno Šarić, pročelnik Upravnog odeljenja za sport, mlade i demografiju.

– Osigurali smo puno veća sredstva nego što je to bilo planirano. Krajem 2019. izglasan je budžet za tu stavku od 1,5 miliona kuna, usled korona krize on je smanjen za 50 odsto tako da smo javni poziv raspisali sa 750 hiljada kuna, međutim, nakon što smo krenuli sa bodovanjem, videli smo da je interes i ove godine jako velik i da je bilo dosta porodica koje su se prijavile s decom. U dogovoru sa županom došli smo do zaključka kako bi trebali proći svi koji imaju najmanje jedno dete tako da će na kraju ukupna vrednost ovoga javnog poziva iznositi 2,5 miliona kuna – rekao nam je Šarić.

Za kupovinu kuće ili stana u gradu subvencija iznosi 25 hiljada kuna, a za kupovinu nekretnine na selu 35 hiljada kuna. Uslov je, između ostalog, bio da podnosilac zahteva nema više od 45 godina i da je ugovor ili predugovor za kupovinu kuće iz 2020. godine. Interes je ove godine bio puno veći u odnosu na prošlu godinu.

– Pristiglo je oko 160 prijava. Uslove za sada ispunjava 88 porodica. Kažem, za sada, jer moramo temeljito pregledati još jednom svu dokumentaciju. S obzirom na novu situaciju puno veći broj prijava će proći. Verujem da ćemo najkasnije kroz sedam dana i objaviti rezultate na našim internet stranicama županije – najavio je Šarić i dodao da se potpisivanje ugovora o subvenciji očekuje početkom decembra.

– Važna informacija za sve one koji će proći je da ćemo jedan deo novca isplatiti u ovoj godini, a drugi deo odmah u prvom mesecu iduće godine. A što se tiče iduće godine mi smo upravo pri kraju završetka budžeta za 2021. godinu. Želja nam je da ovu meru proširimo ne samo na kupovinu nekretnine, nego i na sufinansiranje svih ostalih troškova pri izgradnji nove nekretnine – ističe Šarić.

Ovo je druga godina kako Vukovarsko-sremska županija pomaže stambeno zbrinjavanje mladih i mladih porodica dodelom finansijske pomoći za kupovinu kuće ili stana. Za ovu demografsku meru ukupno je do sada izdvojeno 3 miliona i 700 hiljada kuna.