Novi voz na slavonskom području za brže i komfornije putovanje

Spread the love

Novi voz na slavonskom području za brže i komfornije putovanje

Od 15. oktobra na relaciji Osijek-Vinkovci-Osijek saobraća novi dizel-električni motorni niskopodni voz firme Končar, koji postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara čas i ima 167 sedećih i 175 stajaćih mesta.

Opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dve rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Voz je opremljen savremenim sistemom grejanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima u vozu omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi).

Uvođenjem ove linije želimo unaprediti kvalitet železničkog putničkog prevoza na istoku Hrvatske, rekao je predsednik Uprave HŽ Putničkog prevoza Željko Ukić.

Podsetio je da je ova deonica jedna od najfrekventnijih po broju putnika.

– Na godišnjem nivou između Osijeka i Vinkovaca se preveze nešto manje od 200.000 putnika, tako da će ovaj novi voz pokrivati većinu linija između Osijeka i Vinkovaca i sigurno će u toku dnevnog prometa obaviti i po dve linije prema Vukovaru i Županji – rekao je Ukić.

Projektovana brzina na ovoj pruzi je 80 kilometara na čas, a vreme vožnje od Osijeka do Vinkovaca 40-ak minuta. Na železničkoj stanici Laslovo radi se zahvat koji će omogućiti mimoilaženje vozova i povećati frekvenciju železničkog saobraćaja na deonici između Osijeka i Vinkovaca. Završetak tog projekta očekuje se u prvoj polovini iduće godine.

Ovakvih vozova HŽ ima pet u floti, a do kraja 2023. plan je nabaviti još sedam takvih vozila, od kojih bi deo trebao završiti u Slavoniji. Do 2023. HŽ namerava nabaviti 40 novih vozova, od toga 33 električna.

Nedavno je uvedena i tzv. studentska, železnička linija, nagibni voz na relaciji Osijek – Zagreb – Osijek. Saobraća petkom i nedeljom, a vožnja traje nešto manje od četiri sata, što je sat vremena kraće u usporedbi s ostalim linijama koje povezuju Osijek s glavnim gradom Hrvatske. Redovni studenti s područja Osječko-baranjske županije imaće na ovoj liniji od 1. januara 2021. besplatan prevoz vozom.