Od početka godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Borovo imalo je 19 intervencija od kojih je 11 izazvano nepažnjom i neodgovornošću pojedinaca.

U odnosu na celu prošlu godinu to je povećanje broja intervencija za čak 300 odsto. S obzirom na početak grejne sezone i očekivano povećanje broja intervencija, Upravni odbor Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo sinoć je održao sednicu, s koje je meštanima ponovo upućen apel da se pridržavaju propisanih mera vezano za zabranu spaljivanja biljnog otpada, a usaglašene su i nove mere.

Od 15. oktobra prilikom spaljivanja korova i paljenja vatre na otvorenom sve fizičke i pravne osobe dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe. Biće određena dva dana mesečno, kada će biti dozvoljeno spaljivanje korova uz stogo pridržavanje svih propisanih mera.

Za prekršioce su predviđene visoke novčane kazne, za pravne osobe od 15 hiljada do 150 hiljada kuna ili kazna zatvora od 60 dana. Fizička osoba koja izazove požar nepažnjom za prekršaj može biti kažnjena novčanom kaznom od 2 hiljade do 15 hiljada kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti krivično delo dovođenja u opasnost života ljudi i imovine, za šta je zaprećena kazna zatvora do 3 godine, odnosno kazna zatvora do 5 godina, ako je počinjeno s namerom, navode iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo i apeluju na meštane Opštine Borovo da se pridržavaju izdatih mera.

D.Z.