Zahvaljujući prošlogodišnjem Sporazumu između Opštine Erdut, Komunalnog preduzeća Čvorkovac, Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut i Srednje škole Dalj, ove školske godine će šest srednjoškolaca ekonomskog smera, po troje iz prvog i drugog razreda, primati stipendiju u iznosu od 400 kuna mesečno. Ugovori o stipendiranju potpisani su danas u prostorijama PORC-a. Ideja o stipendiranju potekla je od opštine Erdut s ciljem da se učenike s područja ove opštine potakne da se upisuju u Srednju školu Dalj, istakao je načelnik Jugoslav Vesić.

– Dogovorili smo se da stipendiramo učenike prvih i drugih razreda baš zbog toga da bismo očuvali Srednju školu Dalj koja se susreće s malim brojem upisanih učenika ekonomskog smera. Ti učenici danas-sutra mogu da odrade i svoju praksu u ovim firmama, ali i da nađu svoje zaposlenje po završetku školovanja – pojasnio je načelnik Vesić.

Komunalno preduzeće Čvorkovac će ove godine stipendirati četvero učenika. Uz prošlogodišnjih dvoje koji su sada drugi razred, stipendije će dobiti još dvoje učenika koje su ove jeseni tek krenuli u srednju školu.

– Ovim putem i na ovaj način smo u mogućnosti otvoriti se prema našim potrošačima i reći im hvala. Osim toga, smatram da se komunalac nikada ne sme postaviti monopolistički prema svom tržištu. Ovakav i slični projekti pokazuju da je važno da ulažemo u naše mlade – kazala je direktorica Čvorkovca Anđelka Tomašević. Prokuristica Leposava Stojmanović ističe kako je ovo jedna vrsta nagrade Srednjoj školi Dalj i njenim učenicima na saradnji u dosadašnjim zajedničkim aktivnostima.

Dvoje srednjoškolaca primaće stipendiju iz Preduzetničko-razvojnog centra. U ovoj lokalnoj razvojnoj agenciji obrazovanje smatraju izuzetno važnim.

– Smatram da lokalne zajednice koje imaju srednju školu trebaju svim silama doprineti njihovom opstanku i ulagati u obrazovanje učenika koji se nisu odlučili svoje obrazovanje nastaviti u većim gradovima već ostati u svojoj sredini – ističe direktorica PORC-a Bojana Orsić.

Među stipendistima je i Bojan Barvalac iz Bijelog Brda, učenik drugog razreda, koji je stipendiju primao i prošle godine.

– Želim zahvaliti opštini Erdut, PORC-u i Čvorkovcu što su nam i ove godine omogućili stipendije. Meni je stipendija pomogla jer sam mogao sam kupiti knjige za školu, a nešto novca je i preostalo – govori ovaj srednjoškolac.

Inicijativu opštine Erdut o stipendiranju pohvalio je i Rajko Lukić, direktor Srednje škole Dalj

– Ovo je ogroman dobitak za samu zajednicu, a time i za školu. Bilo je razgovora o tome da se stipendira osam učenika, ali sticajem okolnosti nemamo više od šest – kaže direktor Lukić dodajući da se s manjim brojem upisanih učenika suočavaju poslednje dve godine. Ova obrazovna ustanova trenutno broji 48 učenika što je za 30-tak manje u odnosu na prošlu godinu.

D.B.