26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Kod prvog izdavanja vozačke dozvole više ne treba prilagati Uverenje o položenom vozačkom ispitu

2 min read

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je 16. septembra, u Narodnim novinama Pravilnik o izmenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupiće na snagu 8 dana od dana objave odnosno 24. septembra ove godine.   
 
Izmenama propisa te izradom tehničkog rešenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uverenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektronskom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske stanice, koje izdaju vozačke dozvole ta Uverenja preuzimaju elektronskim putem, dakle bez potrebe da uverenje građanin prilaže.
 
Zahvaljujući navedenom tehničkom rešenju i zakonskim izmenama od 24. septembra 2020. godine, građani, uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uverenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sistemu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uverenje uz eZahtev.

Na temelju uverenja o položenom vozačkom ispitu je tokom 2019. godine izdano ukupno 50.425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tokom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, građani su, između ostalog, uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uverenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uverenje o položenom vozačkom ispitu.

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili pre 1. januara 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uverenje na dosadašnji način jer Uverenja o položenim vozačkim ispitima pre 1. januara 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektronsko preuzimanje, navode iz MUP-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.