U Borovu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine

U Borovu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine


Veće srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo organizovalo je na mesnom groblju u Borovu parastos za žrtve rata od 1991. do 1996. godine.

– Nakon osnivanja VSNM u opštini Borovo preuzelo je obavezu obeležavanja ovog dana za sve poginule u Borovu. U našim mislima su svi koji su stradali, a meštani su Borova, bez obzira da li su u pitanju deca, odrasli, Srbi, Hrvati ili osobe neke druge nacionalnosti – rekao je predsednik Veća Dušan Latas te dodao da su na spomenik žrtvama rata na mesnom groblju, koji je podignut 2011. godine, uklesana imena 54 žrtve.

Pomen stradalim meštanima Borova služili su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić i jerej Dragan Serdar te protojerej – stavrofor Saša Kuzmanović, paroh vukovarski.

Danas se sećamo svih meštana Borova, koji su stradali tokom poslednjeg rata, u svojim kućama i dvorištima, među kojima ima i dece i žena, istakao je predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.– To je naša dužnost kao predstavnika srpske zajednice, Opštine Borovo i svih srpskih institucija i organizacija koje ovde žive, rade i deluju. Naša je obaveza da im odamo pijetet i da nikad ne zaboravimo njih, koji su ovde živeli i stradali na svom kućnom pragu – rekao je Jeremić.

Vence podno spomenika položile su delegacije porodica stradalih i Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, SDSS-a, VSNM Vukovarsko-sremske županije i Grada Vukovara, Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo, Udruženja penzionera Borovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo i Udruženja “Plavi Dunav” iz Borova.

S.V.