Počeo popis poljoprivrede za OPG-ove

Od 14. septembra do 14. oktobra biće proveden Popis poljoprivrede za porodična poljoprivredna gazdinstva, OPG-ove, na osnovu Zakona o Popisu poljoprivrede 2020. koji provodi Državni zavod za statistiku.
 
Stručno osposobljeni popisivači Državnog zavoda za statistiku u narednih mesec dana popisaće oko 174 hiljade OPG-ova, koji su izabrani iz Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, pri čemu će se pridržavati svih propisanih mera opreza radi sprečavanja i suzbijanja pandemije bolesti COVID-19.
 
Ispunjavanjem upitnika, koje traje dvadesetak minuta po OPG-u, dobiće se podaci koji će omogućiti planiranje mera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagođavanje klimatskim promenama.
 
Svrha Popisa poljoprivrede je obuhvatiti podatke o strukturi poljoprivrednih gazdinstava koji će biti usporedivi na nivou EU i pružiti potrebnu statističku bazu za planiranje, provođenje, nadzor, procenu i reviziju povezanih politika, naročito Zajedničke poljoprivredne politike.
 
Više informacija možete dobiti na www.popispoljoprivrede.hr.