U rodnoj kući Đorđa Ocića u Dalju odigrana monodrama “Pu spas za sve nas”

Spread the love

Udruženje “Đorđe Ocić” iz Dalja organizovalo je u subotu, u rodnoj kući ovog srpskog književnika, predstavu “Pu spas za sve nas”. Reč je o monodrami glumice i rediteljke Jelene Puzić koja je nastala po motivima dnevnika Diane Budisavljević.

“Monodrama “Pu spas za sve nas” govori o akciji spasavanja dece iz logora u NDH koju je provela Diana Budisavljević. Monodrama je nastala pre tri godine i do sada je igrana na festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u Crnoj Gori, Bosni i sada smo po prvi put u Hrvatskoj”, kaže ova beogradska glumica.

“Ova predstava je odabrana zato što je snažna i do sada nije izvođena u Hrvatskoj. Priča je značajna i govori o večitoj temi, o borbi dobra i zla. Takođe, iz ove kuće je moj otac, po kome je udruženje i ponelo ime, odveden u ustaški sabirni centar. Najvećih organizacionih problema bilo je oko prelaska granice, međutim zahvalna sam učesnicima što ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje da li će moći da dođu. Što se tiče odziva, ovde su gosti, pre svega, iz Dalja, ali i iz Borova, Vukovara, Bijelog Brda i ostalih obližnjih mesta. To smatram veoma značajnim jer ukazuje na to da je ovako nešto ovde potrebno”, rekla je Dejana Ocić, predsednica Udruženja “Đorđe Ocić” i ćerka ovog srpskog književnika.

Udruženje “Đorđe Ocić” osnovano je početkom ove godine, a organizovanje ove predstave prva je aktivnost udruženja, kaže jedan od osnivača Aleksandar Ilinčić.

“Ideja o osnivanju udruženja pokrenuta je krajem prošle godine i u februaru ove godine je formalno zaživelo udruženje. S obzirom na epidemiološke prilike večerašnja predstava je centralni događaj za ovu godinu što se tiče rada udruženja. Naš cilj je delo i lik književnika Đorđa Ocića. Njegova ćerka je inicirala osnivanje ovog udruženja, a nas nekoliko prijatelja i poznavalaca dela ovog književnika smo na to afirmativno odgovorili, sakupili se i pokrenuli priču”, rekao je Ilinčić.

Ovom prilikom potpisan je i Protokol o saradnji sa “Zadužbinom Žarka Vidovića” koji je bio prijatelj sa Đorđem Ocićem. Ispred ovog beogradskog udruženja Protokol o saradnji potpisao je upravnik Miloš Tutuš.

“Upravo veza Đorđa Ocića i Žarka Vidovića za života se nastavlja i kroz vezu institucija koje su nastale na njihovoj zaostavštini, književnim delima. Žarko Vidović je bio naš jedini istoričar civilizacije, istoriosof, filosof i istoričar umetnosti, jedna svestrana ličnost. Nakon što je jedno vreme bio u zatvoru u Sarajevu, prebačen je u Jasenovac, a zatim u logor Staro Sajmište, Nemačku pa na kraju u norveški logor Narvik. Naša zadužbina je osnovana po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve, neposredno posle Žarkovog upokojenja 2016. godine. Prvenstveni zadatak nam je da sačuvamo rukopise Žarka Vidovića i da publikujemo sabrana dela ovog istoričara”, rekao je Tutuš.

Organizaciju subotnjeg programa finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.