22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo kulture odbacilo optužbe da koči najveću investiciju posle rata u Vukovaru

5 min read

Ministarstvo kulture i medija odbacilo je optužbe Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista da Ministarstvo opstruiše inostrano ulaganje u vukovarski hotel Dunav koji se nalazi u “C zoni” zaštite kulturno-istorijske celine grada Vukovara.

Na pitanje Hine, iz Ministarstva navode da je na osnovu postojeće konzervatorske podloge, koja je sastavni deo važećeg Urbanističkog plana uređenja šireg centra grada, jasno utvrđeno da je prihvatljiva kako obnova tako i izgradnja novog hotela, koji osim konzervatorskih uslova može zadovoljiti sve zadane kriterijume, uslove i potrebe investitora.

Uz to, kažu u Ministarstvu, u slučaju potrebe za većom površinom planom je omogućeno i povećanje površine za izgradnju na susednim česticama koje su takođe vlasništvo Grada Vukovara.

Napominju da je investitor protekle godinu insistirao isključivo na građevini tipa “neboder” koji je od definicije povećane “katnosti” te izmene projekta na 125 metara ukupne visine, postajao sve viši i viši, da bi na kraju završio s predloženom ekstremnom visinom od 200 metara, umesto razmatranja mogućih drugačijih, prihvatljivih oblika izgradnje istog sadržaja na toj lokaciji.

Time se, navode iz Ministarstva, Konzervatorsko odeljenje u Vukovaru dovodi u poziciju odobravanja stručno neprihvatljivog zahvata zasnovanog na subjektivnoj zamisli, bez ikakve poveznice s celovitim i sistematskim stručnim planiranjem urbanog razvoja Vukovara.

– Predlaganjem ovakvog projekta jasno je vidljivo da investitor ne želi uvažiti zakonsku prostorno-plansku regulativu, niti postojeći Urbanistički plan uređenja „Šire središte grada“ UPU-1 koji je izrađen u skladu s postojećom Konzervatorskom podlogom – zaključuju u Ministarstvu.

Podsetimo, saborski zastupnik Kluba Hrvatskih suverenista i zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček optužio je Ministarstvo kulture odnosno njegovo konzervatorsko odeljenje da opstruiše investiciju u hotel Dunav, jer ne žele izdati dozvolu za gradnju reprezentativne zgrade na mestu današnjeg derutnog zdanja, koje 15 godina nije u funkciji.

– Grad Vukovar je sredstvima koja su bila osigurana iz EU za gradove stradale u ratu kupio zgradu hotela i odlučio je prenameniti u društveni centar. U međuvremenu su se pojavili privatni investitori iz Švajcarske, Hrvati iz BiH, koji se godinama bave hotelskim biznisom. Iskazali su želju za kupovinom derutne zgrade i uplatili 1,1 miliona kuna, uz obavezu da će uplatiti ostatak od deset miliona kuna, a nakon toga krenuti u izgradnju nove zgrade – rekao je na konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Ti investitori su u neposrednoj blizini Züricha otvorili hotel Hilton, imaju šest, sedam poslovnih zgrada u svom vlasništvu i reč je o ozbiljnim investitorima u hotelskom biznisu, tvrdi Pavliček.

U ponudi su, navodi Pavliček, izrazili želju da sruše zgradu i izgrade hotel sa 36 spratova, što bi bila najviša zgrada u Hrvatskoj od 200 metara visine, a imala bi dvorane za svatove, kongresni turizam i druge sadržaje.

– Vrednost investicije je 25 miliona evra, u hotelu bi bilo zaposleno 70-ak osoba, od poznatog hotelskog lanca dobili su pismo namere da su spremni doći u Vukovar. Time bi Vukovar postao centar kontinentalnog turizma i dobio sasvim novu vizuru – istakao je zamenik gradonačelnika.

Navodi da su u maju prošle godine potpisali ugovor s investitorima i krenuli u izmenu prostorno-planske dokumentacije, ali tada, tvrdi Pavliček, dolazi do problema i podmetanja iz Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odeljenja, jer nisu dali saglasnost za izgradnju građevine tolike visine.

– Saglasnost je dalo 11 javno-pravnih tela, osim Ministarstva kulture.  To je dokaz kako funkcioniše hrvatska administracija i koju sliku i poruku šaljemo investitorima, prvenstveno hrvatskoj dijaspori koja želi ponajviše iz patriotskih razloga uložiti u Vukovar – smatra Pavliček.

Premijera Andreja Plenkovića, koji je obećao 100.000 radnih mesta u novom mandatu, pozvao je da krene sa 70 radnih mesta u Vukovaru i ulaganjem od 25 miliona evra, a to je, ističe Pavliček, najveća privatna investicija u Vukovaru nakon rata.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.