U Borovu održan 21. Međunarodni festival folklora

U Borovu je u subotu održan 21. Međunarodni festival folklora u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” . Festival je bio planiran u drugoj polovini juna, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođen, podsetio je predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić s kojim smo razgovarali uoči početka programa.

– Svi oni koji su bili pozvani u to vreme, nisu mogli doći jer to su sve zemlje koje su bile u karantinu. Večerašnji program smo organizovali uz minmalan broj učesnika što smo videli i prilikom našeg nedavnog gostovanja u Poljskoj, tri kulturno-umetnička društva i mi kao domaćini. Važno je da održimo kontinuitet. Pripremili smo se da možemo ispoštovati sve epidemiološke mere koje su propisane za ovakve manifestacije. Jedino, nažalost, nismo imali sreću da komarci budu pošpricani, svi se borimo s njima, ali verujem da će to potrajati sat vremena pa ćemo posle odahnuti od njih – rekao nam je Bosić.

Pored domaćina i organizatora, folklorne i tamburaške sekcije borovskog KUD-a, u programu su učestvovali Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara, Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo “Ivan Franko” iz Vukovara i Kulturno-umetničko društvo “Đoko Patković” iz Bobote. Za mnoge folkloraše ovo je jedna od retkih priredbi ove godine budući da je zbog pandemije koronavirusa većina planiranih programa otkazana. Prosvjetin Ansambl narodnih igara je ovog leta ipak zabeležio nekoliko nastupa.

– Mi smo kao i svi ostali napravili pauzu u radu za vreme prvog talasa epidemije koronavirusa. S probama smo krenuli 1.juna. Imali smo nastup u dalmatinskom Kosovu, a nedavno smo se vratili iz Pule sa 12.Dana kulture Srba u Istri. Nakon ovog festivala u Borovu u planu je 19. septembra nastup u Belom Manastiru – priča član Ansambla Zoran Novoselac.

Prvi put na borovskom Međunarodnom festivalu folklora nastupilo je Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo Ivan Franko iz Vukovara.

– Nastupamo sa ženskim pevačkim ansamblom da malo unesemo raznolikost na ovaj festival. Danas će se predstavite tri članice, ali nas ima i više. Imamo takođe i ukrajinski narodni mešoviti zbor , pevamo šaljive ukrajisnke narodne pesme i biramo za svaku priliku nešto drugačije. Naše Udruženje deluje već 17 godina očuvanju i promovisanju ukrajnske kulture. Posebno se žlim pohvaliti ovom prilikom plaketom Grada Vukovara koju smo oprimili ove godine za doprinos u promociji Grada – kaže Marija Semenjuk.

U ime generalnog pokrovitelja manifestacije, Festival je svečano otvorio i zatvorio predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

-Zajedničko veće opština je preko Saveta za nacionalne manjine uspelo da osigura značajna sredstva za održavanje ovog Festivala. Ovo je jedinstvena prilika da vidimo sve ono što kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” radi i priprema tokom godine, ali i druga društva koja učestvuju kao gosti. Žao nam je što je koronavirus učinio svoje i što nismo imali priliku da vidimo kulturno-umetnička društva iz drugih zemalja koja su bila najavljena , ali uz pomoć naših društava sa ovog područja i prijatelja iz ukrajinskog društva uspeli smo da večerašnju manifestaciju privedemo kraju na zadovoljstvo i učesnika i posetilaca – rekao je Jeremić.

D.B.