09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Protiv zaborava: Nismo zadovoljni dinamikom pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih Srba

3 min read

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba juče je u Dalju održan sastanak Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba “Protiv zaborava”.

Vajka Sarkanjac iz Jagodnjaka još traga za posmrtnim ostacima muža koji je nestao 2.septembra 1991.godine.

– Ujutro rano je otišao sa čobanom u polje. Imali smo preko tri stotine svinja i zaposlili smo jednog radnika. Oni su otišli traktorom s prikolicom i odvezli hranu za svinje. To je područje uz bent i šumu, a Drava je odmah preko. Nikad se nije vratio – priča Vajka i dodaje da je za radnika čula da je u Donjem Miholjcu. Čim se ukazala prilika, Vajka je 15 dana pretraživala područje uz bent nadajući se da će pronaći bilo kakav trag, ali bezuspešno. Savo Sarkanjac je tada imao 51 godinu. Gotovo 30 godina je prošlo i od nestanka supruga Radojke Stupar iz Ostrova. Bogdan Stupar i njegov kolega Obrad Drača krenuli su 29.jula 1991. godine za Vukovar preko Nuštra i Bogdanovaca.

– U Vukovaru im se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci kolege koji je bio s njim su pronađeni na jednom groblju u Beogradu, a njegovi nikad. Teški dani, teška tuga, ali je najteže to što ga nisam pronašla da ga sahranim i da imam grob gde ću zapaliti sveću . Ko zna da li ću to doživeti? Volela bih da ja to rešim i ne ostavljam svojoj deci taj teret – kaže Radojka.

Predsednica Udruženja Marica Šeatović je izrazila žaljenje zbog svih žrtava koje su stradale tokom rata. Istakla je da pomaka u pronalasku nestalih Srba nema i da iz Uprave za zatočene ne dobijaju gotovo nikakve informacije.

Sastanku je prisustvovala i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Dinamika kojom se pronalaze nestali i nastradali Srbi u Hrvatskoj tokom rata 90-tih godina nije zadovoljavajuća. Zapravo, pomaci su mizerni i mali. Rasvetljavanje te velike tajne kada su u pitanju nestali svakako treba da bude prioritet u politici koju mi iz SDSS-a zastupamo – kazala je Jeckov i dodala da će SDSS svojim delovanjem i dalje insistirati da se svim civilnim žrtvama i njihovim porodicama posveti potrebna pažnja lišena svake diskriminacije i politizacije. Članovi porodica nestalih izrazili su želju da se susretnu sa ministrom branitelja Tomom Medvedom.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.