U Zajedničko veće opština stigla donacija školskog pribora iz Subotice

Spread the love

U Zajedničko veće opština u Vukovaru stigla je donacija od 500 paketa školskog pribora iz Subotice koji je namenjen učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu po modelu A na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije . Donacija vredna oko 5 hiljada evra rezultat je Sporazuma o saradnji između Grada Subotice i Zajedničkog veća opština, istakao je predsednik ove institucije Srđan Jeremić.

– Zajedničko veće opština je početkom ove godine potpisalo sporazum o saradnji sa Gradom Suboticom i ovo je prvi konkretan rezultat naše saradnje. Grad Subotica je dostavio 500 paketa školskog pribora koji će prvog dana nove školske godine biti podeljen deci u školama na srpskom jeziku koje svojim delovanjem pokriva Zajedničko veće opština. Naišli smo na jako dobru saradnju sa vlastima u Gradu Subotici i bez obzira na epidemiju koronavirusa uspeli smo realizovati dopremanje ove donacije. Sa predstavnicima Subotice dogovorili smo još neke projekte do kraja ove godine koji će biti od koristi našim sunarodnicima na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. Cilj nam je da sa ovih 500 paketa podmirimo potrebe učenika od prvog do četvrtog razreda u nastavi na srpskom jeziku po modelu A u svih naših 16 škola, ali čekamo informacije iz još nekih gradova iz Republike Srbije koji su nagovestili mogućnost da se uključe u ovu akciju tako da je moguće da ćemo uspeti da obezbedimo školski pribor za sve učenike osnovnih škola – rekao je Jeremić.

Donacija školskog pribora dopremljena je iz Subotice posredstvom organizacija Crvenog krsta Vukovara i Subotice, pojasnio je direktor vukovarskog Crvenog krsta Vlatko Glavaš.

– Povezali smo se na jedan humanitaran način kako bi dopremili ovu školsku opremu. Iako su na snazi mere vezane uz Covid-19, nije bilo nikakvih problema jer je u pitanju humanitarna pošiljka. Imamo odličnu saradnju sa Zajedničkim veće opština već treću godinu zaredom. Prve dve godine dopremili smo školske torbe i knjige, a ove godine školski pribor. Veselimo se i nastavku ovakve saradnje – ističe Glavaš.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić najavio je da će početkom semptembra stići i školske torbe za đake prvake koje je obezbedila Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Školske torbe će stići između 1.i 3.septembra i biće podeljene budućim prvacima do 5.septembra kako bi 7.septembra za kada se najavljuje početak nove školske godine, torbe dočekale đake prvake u njihovim školama – najavio je Jeremić.