Opština Borovo provodi projekat „Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2“ kroz koji će osobe starije dobi i osobe u nepovoljnom položaju ostvariti pravo na pomoć u kući. U sklopu projekta zaposleno je 30 žena, koje će od 1. septembra brinuti o ukupno 180 korisnika.

I dalje je otvoren poziv potencijalnim korisnicima, kojima je potrebna pomoć u kući, da se jave u Opštinu Borovo ili Projekt centar Borovo, saznajemo od Miloša Maksimovića iz Projekt centra Borovo.

Iako se dosad javilo oko dve stotine potencijalnih korisnika, svi prijavljeni ne ispunjavaju uslove.

– Ispostavilo se da su pojedine osobe, koje su se prijavile za pomoć u kući, korisnici nekog vida pomoći Centra za socijalnu skrb. Iz tog razloga ne mogu biti krajnji korisnici projekta koji provodimo, pa i dalje pozivamo ljude kojima je potrebna pomoć u kući da se prijave. Za svakog korisnika potrebna nam je potvrda vukovarskog Centra za socijalnu skrb, da je osoba prihvatljiva za krajnjeg korisnika – pojašnjava Maksimović.

Poziv se odnosi prvenstveno na osobe starije od 65 godina.

– Osobe mlađe od 65 godina moraju dokazati medicinskom i drugom dokumentacijom da se nalaze u nepovoljnom položaju i da im je potrebna pomoć u kući, koju ne mogu sami osigurati – dodaje Maksimović.

Zahvaljujući projektu “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza 2“ u Borovu je zaposleno 30 žena koje će od 1. septembra ove do 31. avgusta 2021. raditi na poslovima pomoći u kući.

– Pomoć u kući obuhvaća poslove održavanja higijene životnog prostora, pripreme obroka, odlazaka u trgovinu ili apoteku, odlazaka kod doktora po nalaze i recepte, plaćanja računa, druženja i razgovora s korisnicima. Ako Vam je potrebna pomoć javite se u Opštinu Borovo, dolaskom u zgradu Opštine ili telefonom na broj 438 293 – navodi Maksimović.

Pored zapošljavanja teže zapošljivih žena te brige o krajnjim korisnicima biće zaposlene još dve osobe, voditelj projekta i asistent voditelja projekta. Projekat, čija je ukupna vrednost 2.573.000 kuna, u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Efikasni ljudski potencijali” za period od 2014.do 2020. godine.

D.Z.