Sve je spremno za 21. Međunarodni festival folklora u Borovu

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova organizuje 21. Međunarodni festival folklora, koji se tradicionalno održava krajem juna, ali je ove godine zbog epidemije koronavirusa odgođen za poslednji vikend u avgustu.

Centralni festivalski program, celovečernji koncert narodnih igara i pesma biće održan u subotu, 29. avgusta od 20 časova, na Letnjoj pozornici Kulturnog centra Borovo.

Pored domaćina i organizatora, folklorne i tamburaške sekcije borovskog KUD-a, u programu će učestvovati i Kulturno-umetničko društvo “Kuleš” iz Kuleša u Mađarskoj, Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara i Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo “Ivan Franko” iz Vukovara, saznajemo od predsednika društva Rade Bosića, koji je izrazio žaljenje što ove godine na Festivalu zbog epidemije koronavirusa neće moći učestvovati društva iz BIH-a, Srbije, Rumunije i drugih evropskih zemalja.

– Iako će program biti održan na otvorenom, obavezno je nošenje maske. Posetioci koji dođu bez maske, masku će dobiti na ulazu. Takođe, svi posetioci na ulazu moraju ostaviti kontakt podatke, ime, prezime i broj telefona. Stolice će biti postavljene sa propisanim razmakom, u sklopu epidemioloških mera zaštite od koronavirusa. Ove godine neće biti ni defilea folkloraša ulicama Borova, ograničen je broj učesnika te trajanje programa, koji će biti nešto kraći  – priča Bosić.

Održavanje programa finansijski su pomogli Savet na nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko-sremska županija, Opština Borovo kao generalni pokrovitelj i domaćin i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

D.Z.

Foto: KUD “Branislav Nušić”