Preobraženjski sabor u Dalj planini i ove godine okupio veći broj vernika

Spread the love

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Preobraženje Gospodnje, praznik posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada najavljuje svoje stradanje. Prema Jevanđeljima, Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi, na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen „sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg“.

Tim povodom Svetu arhijerejsku liturgiju u Dalj planini danas je služio episkop Heruvim sa sveštenstvom Eparhije osečkopoljske i baranjske. Nakon liturgije upriličeno je blagosiljanje slavskog kolača i grožđa i posluženje za sve sabrane.

Eparhija osečkopoljska i baranjska organizovala je i ove godine crkveno-narodni Preobraženjski sabor, koji je počeo sinoć večernjim bogosluženjem na otvorenom, kod manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini. Nakon službe održan je kulturno-umetnički program u izvođenju Tamburaškog sastava “Dunavske zore” iz Borova. Uprkos kišovitom vremenu i specifičnim uslovima u kojima živimo zbog epidemije koronavirusa, u Dalj planini se okupio veliki broj vernika.

– Veliki je krst danas biti ovde, ali vera vaša i ljubav prema ovom manastiru i ovoj Svetoj obitelji je mnogo jača od svih vremenskih neprilika i nepogoda. Bog je dao da se opet možemo sabrati ovde, radovati u Gospodu, preobražavati sebe i svoju dušu – poručio je vladika Heruvim okupljenim vernicima.

Besedu uoči Praznika održao je đakon Zdravko Bošković.

– Prolazeći kroz život, draga braćo i sestre u Hristu, nije nam uvek sve lepo kao na Gori Tavorskoj. Nekada je naš život i golgota. Stradanje Boga radi i roda radi čini naš život na ovom svetu golgotom, ali gledajući ka preobraženjskoj svetlosti i Hristu, koji jeste ta svetlost, svaka golgota se lakše prevazilazi – poručio je u svojoj besedi đakon Bošković.

Večernjoj liturgiji prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, koji se u izjavi medijima osvrnuo na tradiciju okupljanja vernika uoči ovog praznika u Dalj planini.

– Ljude veže osećaj pripadnosti za ovaj jedini manastir u našoj Eparhiji. Drago mi je da on napreduje i da naš episkop Heruvim želi da ovaj manastir živi i da svi koji dolaze ovde dolaze s ljubavlju. Organizovan je i kulturno-umetnički program i prigodno posluženje. I to je važno, da se vodi računa o ljudima i svima koji dolaze ovde s područja cele Eparhije – rekao je načelnik opštine Erdut, koja je uz Eparhiju učestvovala u pripremi i organizaciji Preobraženjskog sabora u Dalj planini.

Svečanosti su prisustvovali i vernici iz Borova.

– I ove godine smo došli u Dalj planinu uoči ovog velikog praznika da se pomolimo Bogu. Drago nam je da se okupio veliki broj verujućih ljudi. Svake godine smo ovde i nastojaćemo i dalje, ako Bog da zdravlja – kaže Željko Lukić iz Borova.

– Došao sam sa suprugom i dvoje dece. Srećan sam što smo se okupili u ovolikom broju. Vera mi puno znači. Često dolazimo ovde, posebno na ovaj praznik – rekao nam je Siniša Macura iz Vukovara.

– Ovo je praznik koji se tradicionalno svetkuje na našem području uz veliki broj vernika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije. Iako nam vreme ove godine ne ide na ruku i zatvorene su granice okupio se značajan broj vernika. Svake godine sam ovde i nadam se da će tako biti i ubuduće –  kaže Slobodan Narančić iz Bijelog Brda, zamenik načelnika opštine Erdut.

Drugu godinu zaredom, uoči Preobraženja, u Dalj planinu dolazi i Borislav Gvozdenović iz Vrbasa.

– Uvek je svečano i lepo. Sam prostor odiše toplinom i predstavlja spoj duhovnosti i predivne prirode. Volim dolaziti na ove prostore, pošto sam rođen u Vukovaru. Svaki dolazak evocira uspomene iz detinjstva, jer sam na ovom području živeo do 12. godine – priča Gvozdenović.

Za ovaj praznik u narodu se vezuje smena godišnjih doba. Prema predanju, na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, a lišće počinje da žuti i opada, dok voda postaje hladnija. Ovaj praznik pada usred Gospojinskog posta pa je običaj da se za taj dan posti.

D.Z.