Evropski dom Vukovar, Proni centar za socijalno podučavanje i Mirovna grupa mladih “Dunav” obeležili su juče neformalnim druženjem uz razgovor i kafu Međunarodni dan mladih 12. avgust. Uz osvrt na rad u okolnostima epidemije koronavirusa, kada je većina planiranih aktivnosti odgođena, a neke nove organizovane online najavili su i nadolazeće aktivnosti namenjene mladima.

. Evropski dom Vukovar najavljuje Vukovarsku konferenciju, 15. po redu, usmerenu na rad s mladima i na ulogu mladih u lokalnoj zajednici. Najavljujemo i novi ciklus virtuelnih pričaonica za mlade te odgođenu aktivnost, koju ćemo provesti u saradnji s Gimnazijom Vukovar i partnerima iz pet europskih država na Erasmus+ projektu. Budući da aktivnosti projekta zbog epidemije koronavirusa nismo mogli provesti u martu, pokušaćemo krajem godine – najavila je izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić.

Aktivnosti Mirovne grupe mladih “Dunav” predstavila je Matea Cimeša, koordinatorka za društvene aktivnosti, volonterstvo i kulturu na projektu “Za jedno-Zajedno”.

. Cilj projekta je povećati iskorištenost javnih prostora i društvenog života u lokalnoj zajednici kroz saradnju 11 partnerskih organizacija, civilnih udruženja, Grada Vukovara i Javne ustanove Sporski objekti Vukovar. Radi se o adaptaciji i opremanju jednog prostora, koji bi predstavljao društveni centar. U tom prostoru provodićemo naših devet programa – kazala je Cimeša. U planu je, kako je najavila, mnoštvo izložbi, interkulturalne večeri, radionice za mlade, volonterske akcije, a snimaće i film o nenasilju. Takođe, pozvala je mlade koji žele da volontiraju na projektu “Za jedno-Zajedno” da im se jave.

Dragana Samardžija iz Proni centra za socijalno podučavanje Vukovar najavila je aktivnosti na projektima “Programeri zajednice”, “Prevenko” i “Škola za EU”, a u planu su i volonterske akcije sa školama i vrtićima. Cilj ovih aktivnosti je unaprediti kvalitet života mladih na vukovarskom području.

– Istraživanje o navikama i potrebama mladih proveli smo u sklopu projekta “Programeri zajednice”. Mladi su popunjavali upitnik, a rezultate istraživanja planiramo predstaviti na jesen – otkriva Samardžija.

Nikola Ćurčić iz Mirovne grupe mladih “Dunav” ukazao je da mladi muzičari i umetnici u gradu Vukovaru nemaju svoj prostor, umetnički atelje, u kojem bi se mogli okupljati i stvarati.

– Naravno, zapošljavanje mladih je veliki problem, zbog kojeg mladi napuštaju našu zemlju – rekao je Ćurčić.

Mlade danas nije lako aktivirati, ali nije nemoguće, ističe Dijana Antunović Lazić iz Evropskog doma Vukovar, na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva rada s mladima.

. U radu s mladima važan je individualni pristup, mladima se mora dati prostora da iskažu svoj stav i mišljenje, a kad im se da taj prostor oni to prepoznaju i uključuju se. Želimo im poručiti da ostanu svoji, da misle svojom glavom i svakako neka se aktiviraju i angažuju, kako u svojim lokalnim zajednicama, tako i šire – poručila je predstavnica Evropskog doma Vukovar.

D.Z.