Grad Vukovar: 800 hiljada kuna potpora poljoprivrednicima

Grad Vukovar raspisao je Javni poziv za dodelu bespovratnih potpora u poljoprivredi koji je otvoren od 10. avgusta do 1. decembra 2020. godine, odnosno do utroška sredstava.
 
Programom su obuhvaćene tri mere državnih potpora i četiri mere potpora male vrednosti, koje su nešto izmenjene u odnosu na ranije godine jer je program usklađen sa direktivama Evropske unije, rekla je na predstavljanju ovog Javnog poziva pročelnica Upravnog odeljenja za privredu, poljoprivredu i međunarodnu saradnju Marijana Grubišić.

– Ove godine imamo sedam mera koje sadrže sve što i prošlih godina, samo su drugačije koncipirane. Prve tri mere su državne potpore te kod njih nije moguće refundirati troškove, kako smo to do sada radili, nego je potrebno pribaviti ponude za sve što se planira – objasnila je pročelnica Grubišić, naglašavajući kako su ostale četiri mere potpore male vrednosti te da se u tom slučaju refundiraju troškovi od 1. januara 2019. godine.

Pročelnica Grubišić istakla je da je do sada maksimalni iznos sredstava po OPG-u iznosio 50.000 kuna, a ove su godine sredstva podignuta na 80.000 kuna po OPG-u pa su moguća planiranja značajnijih investicija.

Zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je da cilj ovih mera pomoći porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima koja doprinose privrednoj aktivnosti i zapošljavanju na području grada.

– S ovim merama smo počeli pre šest godina i tada je na raspolaganju poljoprivrednicima bilo 500.000 kuna. Prateći interes poljoprivrednika podigli smo sredstva namenjena poticajima poljoprivrednika s područja grada Vukovara na 800.000 kuna. Ono što je važno istaći je da se iskorištenost sredstava povećavala iz godine u godinu. U početku je iskorištenost bila manja od 10%, a sada se sredstva iskorištavaju u potpunosti. Prošle godine smo čak i povećali prvobitno namenjena sredstva, kako bismo ispunili sve zahteve, tako da smo isplatili gotovo 947.000 kuna za potpore poljoprivrednicima – rekao je Pavliček.

Foto: Grad Vukovar
 
S.V.