U poslednja 24 časa u Hrvatskoj je registrovano novih 130 slučajeva zaraze koronavirusom. Broj obolelih, aktivnih slučajeva trenutno iznosi 686, hospitalizovano je 117 bolesnika, a osam pacijenata je na respiratoru, rekao je na konferenciji Nacionalnog štaba civilne zaštite direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Od 25. februara i prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj, novim koronavirusom zaraženo je ukupno 5.870 osoba, 160 je preminulo, a 5.024 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba. Testirane su ukupno 132.292 osobe, od toga 1604 u poslednja 24 časa. Od početka epidemije obolelo je 446 zdravstvenih radnika, 35 je aktivnih slučajeva, a 140 je u samoizolaciji.

Među 130 novoobolelih osoba je najviše mladih, a prosečna dob obolelih je 34 godine, rekao je Capak.

Najavio je i pojačanu kontrolu u noćnim klubovima, koju će provoditi ispektori civilne zaštite i sanitarna inspekcija. Epidemiolog i sanitarni inspektor zatvoriće klub za koji se utvrdi da je izvor zaraze.

Prema podacima županijskih Štabova civilne zaštite, pristiglim do jutros u 8 časova, na području Vukovarsko-sremske županije evidentirano je šest novih slučajeva zaraze. Tri novopozitvne osobe su iz Vinkovaca i po jedna iz Novih Jankovaca, Cerne i Gradišta. Štab civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije izvestio je da su preminule dve osobe, čime se broj umrlih na području naše županije popeo na sedam.

Osječko-baranjska županija beleži tri nova slučaja zaraze. Dve novoobolele osobe su iz Osijeka i jedna iz Čepina. Reč je o mlađim osobama, kod kojih su se simptomi bolesti javili nakon povratka s letovanja na Jadranu.