09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu prošle godine rođeno 18, a u prvih sedam meseci 2020. samo osam beba

3 min read

Tragom priče koju je objavio “Jutarnji list”, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, da je u samo 10 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj broj rođene dece prošle godine bio veći od broja preminulih osoba i da najlošiji prirast među gradovima – županijskim središtima ima Vukovar sa 194 rođene bebe i 405 umrlih, proverili smo kakva je situacija na području opštine Borovo. U Borovu, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, živi nešto više od pet hiljada stanovnika, ali su mnogi meštani, naročito mladi, proteklih godina napustili Borovo u potrazi za boljim životom.

– Na području opštine Borovo 2019. godine rođeno je 18 beba, a 55 meštana je preminulo – kaže zamenik načelnika Duško Drobić i dodaje da je ovaj negativan trend nastavljen i ove godine. U prvih sedam meseci 2020. rođeno je osmero dece.

Da bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva mladima i mladim porodicama država treba osigurati egzistenciju, u prvom redu radna mesta.

– Mladima treba osigurati radna mesta. Mnogo mladih je iz egzistencijalnih razloga napustilo Hrvatsku i otišlo u inostranstvo. Ključne su mere zapošljavanja i pomoć mladim porodicama, da mogu da žive od svog rada i zasnuju porodicu na području Republike Hrvatske – ističe Drobić.

Pored ekonomskih razloga, mladi odlaze iz države i zbog nezadovoljstva društvenom klimom, smatra Drobić, budući da su u hrvatskoj politici i medijima i dalje dominantne teme iz prošlosti te govor mržnje.

– Ljudi slušaju svađe političara, nacionalističku retoriku, umesto da se okrenemo budućnosti i učinimo sve kako bi zadržali mlade na našem području – podvlači naš sagovornik, koji će nada da će aktuelni napori državne vlasti i predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, vezano za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, doprineti boljem životu svih građana i ostanku mladih.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.