19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: Komemorativno okupljanje i parastos za žrtve “Oluje”

4 min read

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije organizovalo je u Vukovaru komemorativno okupljanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije “Oluja” u avgustu 1995. godine.
U Sabornoj crkvi Svetog oca Nikolaja u Vukovaru održan je parastos za žrtve, koji je služio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim. Poručio je da je crkva uvek imala blagorazuman odnos prema svim žrtvama koje su nevino stradale.
Nakon parastosa u Zajedničkom veću opština potpredsednica Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Vesna Vujić pročitala je trinaestu Izjavu sećanja Srpskog narodnog veća koju potpisuju potpredsednice Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov i predsednik Saveta SNV-a Milorad Pupovac.
– Na 25. godišnjicu operacije “Oluja” prisećamo se strahota rata i svih žrtava i njihovih stradavanja, kako Hrvata koji su stradavali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992. tako i Srba koji su stradavali u ratnom nasilju i progonu u leto i jesen 1995. , ali i godinama nakon toga. I dok su ratna stradanja Hrvata priznata i ozvaničena komemorisanjima, a
progonstva završila povratkom, te mnogi odgovorni Srbi za počinjene zločine nad njima kažnjeni, to se ne može reći za ratna stradanja i progonstvo Srba. Ratni zločini počinjeni prema Srbima retko su kažnjavani, posebno zločini u “Oluji” i nakon nje. Mesta njihovog stradanja obeležavaju i komemorišu samo srpske organizacije, a za državu i državnu vlast ona kao da i ne postoje. Isto je i s progonom gotovo 200.000 Srba samo u “Oluji”, ne računajući one u “Bljesku” i u brojnim gradovima Hrvatske van ratnog područja – navodi se u Izjavi sećanja  i dodaje da svest o tolikom stradanju u hrvatskoj javnosti ne postoji , a svest o tome da se iskažu žaljenje i empatija te da se osude zločini sve se više smanjuje.



– Mislimo da je vreme da se nakon 25 godina ti zločini osvetle i da se osvesti zašto se to dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj nego i za samu Hrvatsku. Mislimo da je nužno da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te da se počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Mislimo da je nužno da se prestanu ismejavati ili prešućivati tuđa stradanja. Umesto toga treba početi poštovati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovedaju istinski sveštenici. A dok ih ne čujemo i ne budemo im se mogli pridružiti, ostaćemo u mislima, kako s našim stradalim i prognanim sunarodnicima Srbima tako i s našim stradalim i prognanim sugrađanima Hrvatima, u isto vreme i u istim mislima na dan sećanja na egzodus prouzrokovan “Olujom” – stoji u Izjavi sećanja Srpskog narodnog veća.

– Sva županijska Veća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj ovih dana održavaju komemorativna okupljanja u spomen na žrtve “Oluje” – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

S.V. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.