Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara kupuje kuću u Borovu naselju

Spread the love

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara uskoro će kupiti kuću u Borovu naselju koja će biti mesto okupljanja građana i odvijanja aktivnosti srpskih organizacija i udruženja. Sredstva za kupovinu tog objekta osigurana su u okviru kapitalnih investicija Srpskog narodnog veća čiji je cilj zaštita i promovisanje kulturnog i nacionalnog identiteta srpske nacionalne manjine. Ugovor vredan 253.500,00 kuna, danas je u Vukovaru potpisao predsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara Dejan Drakulić.

– Veliko hvala SNV-u koji je prepoznao značaj ovog projekta za naše sugrađane, za pripadnike srpske nacionalne manjine u gradu Vukovaru odnosno Borovu naselju. Ovo je dosta velik projekat i nadam se da ćemo uspeti da ga realizujemo u rokovima koje smo sebi zadali. Sledi nam kupovina kuće, nakon toga uređenje samog prostora u kojem ćemo imati jednu veliku dvoranu za održavanje proba naših društava i udruženja. Imaćemo i prostor za održavanje sastanaka i raznih programa te kancelarije. Uredićemo i jednu etno-sobu jer smo ovaj projekat i nazvali “Etno-kuća” koju ćemo urediti u skladu sa tradicijom našeg naroda koji živi na ovom prostoru. Biće to jedan multifunkcionalan objekat, a imaće i igralište za decu – rekao je Drakulić u izjavi medijima nakon potpisivanja ugovora u prostoru Zajedničkog veća opština u Vukovaru. Jedna od ideja je da se u okviru Etno kuće otvori i trgovina u kojoj bi se mogli kupiti proizvodi domaće radinosti, umetnički predmeti ili proizvodi OPG-ova.

– To su ideje koje su kroz projekat komunicirane prema SNV-u , prepoznate su i ja se još jednom zahvaljujem na podršci. Biće nam potrebno još sredstava za uređenje tog prostora, što ćemo pokušati da pribavimo kroz neke druge konkurse, a nešto ćemo napraviti i vlastitim radom, trudom i druženjem. Stvaranjem zajedništva u zajednici u Borovu naselju pokušaćemo da svi naši građani dožive tu kuću kao svoju i da je sačuvaju za buduće generacije – poručio je Drakulić.

Ugovor o dodeli sredstava za kupovinu Etno kuće, Drakuliću je uručila potpredsednica Srpskog narodnog veća Dragana Jeckov. Ocenila je ovaj projekat veoma važnim Srbe u Vukovaru i Borovu naselju te istakla da je Srpsko narodno veće ove godine izdvojilo značajna sredstva za projekte srpskih institucija i organizacija na istoku Hrvatske i to milion i 90 hiljada kuna za srpsku zajednicu na području Vukovarsko-sremske i 560 hiljada za područje Osječko-baranjske županije.

– To su sve projekti lokalnih zajednica ili manjinskih veća koje je Srpsko narodno veće prepoznalo kao potrebne. Sredstva za kapitalne investicije osigurala je Vlada Republike Hrvatske preko Ureda za ljudska prava koji dalje ta sredstva prosleđuje manjinskim organizacija pa tako i SNV-u – pojasnila je Jeckov.