U Opštini Erdut nadaju se nastavku programa zapošljavanja žena “Zaželi”

Spread the love

U Kulturnom i naučnom centru “Milutin Milanković” u Dalju u ponedeljak, 29. juna održana je završna konferencija projekta “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena – Projekta zapošljavanja žena na području opštine Erdut”. Projektom čija je ukupna vrednost 3 miliona i 387 hiljada kuna, a finansiran je iz Evropskog socijalnog fonda, omogućeno je zapošljavanje teže zapošljivih žena i pomoć u kući za starije i nemoćne osobe na području erdutske opštine, ističe voditeljka projekta Sonja Klajić.

– U sklopu projekta od 16. aprila 2018. do 15. marta 2020. godine bilo je zaposleno 25 žena iz Dalja, Erduta, Aljmaša i Bijelog Brda, a brinule su o 128 korisnika – rekla je u izjavi za naš Sonja Klajić.

Koliko dugotrajno nezaposlenim ženama znači prilika za posao, saznali smo od Nade Čordašić iz Dalja.

– Ovaj posao mi mnogo znači u finansijskom smislu, a drago mi je i što sam u okviru ovog projekta prošla osposobljavanje za zanimanje negovateljice. Razmišljam o udomiteljstvu za odrasle osobe u svojoj kući, ukoliko ta ideja bude ostvariva. Očekujem i nastavak ovog programa – priča 58-godišnja Nada.

Poslom koji je obavljala protekle dve godine zadovoljna je i 54-godišnja Slobodanka Bojanić iz Bijelog Brda.

– Zadovoljna sam ovim programom jer omogućava zapošljavanje teže zapošljivih žena iznad 50 godina. Nadam se da ću opet dobiti priliku za posao, a nastavku programa nadaju se i korisnici kojima smo pružali pomoć u kući – kaže Slobodanka.

Završnoj konferenciji projekta, koji provodi Opština Erdut sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Osijek i osječkim Centrom za socijalnu skrb, prisustvovao je i načelnik Jugoslav Vesić. Ističe da je ovo najznačajniji projekat na području te opštine u poslednjih desetak godina.

– Odradili smo lavovski posao, u zapošljavanju teže zapošljivih žena i pružanju pomoći u kući našim starim i nemoćnim sugrađanima. Nadamo se nastavku ovog programa, koji ima veliki značaj jer je na našem području sve više staračkih domaćinstava. Sve pohvale za ovaj projekat! – rekao je načelnik Vesić.

Novi projekat iz Programa zapošljavanja žena “Zaželi -faza II” prošao je prvu fazu provere, potvrdila je Bojana Orsić, direktorica Preduzetničko- razvojnog centra opštine Erdut – Lokalne razvojne agencije sa sedištem u Dalju.

– Novim projektom planiramo zapošljavanje 30 žena, na period od 12 meseci, koje bi brinule o 180 korisnika. U narednih 10-ak dana trebalo bi se znati da li je novi projekat odobren za finansiranje – kazala je Bojana Orsić.

Završna konferencija, koju je organizovalo udruženje “Zajedno za zajednicu” iz Dalja, ujedno je i poslednja aktivnost na projektu “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena – Projekta zapošljavanja žena na području opštine Erdut”, koji traje 30 meseci, a zvanično će završiti 8. jula ove godine.

D.Z.