U Bršadinu održan parastos za žrtve rata

U organizaciji Hrišćanske zajednice Sveti apostol Jakov koja deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Bršadin juče je u Bršadinu održan parastos za žrtve rata u periodu od 1991. do 1996.godine. Prvo je u hramu Svetog arhangela Gavrila održana liturgija koju je služio bršadinski paroh protojerej Ljubenko Jović.

– Danas se sećamo kneza Lazara i kosovskih mučenika, ali i svih srpskih žrtava od Kosovskog boja do danas. Naša je obaveza i odgovornost da ih se setimo duhovno i da se pomolimo za pokoj njihovih duša – rekao je bršadinski paroh protojerej Ljubenko Jović.

Nakon liturgije, na mesnom groblju u Bršadinu održan je parastos za sve žrtve. Na području Bršadina stradala je 51 osoba. Od mnoštva granata koje su 1991. godine padale na to selo poginuo je i Dragan Jovičić. Imao je 43 godine, kaže njegov sin Branko.

– Živeli smo u Vukovaru, ali smo morali izbeći u Bršadin. Tata je poginuo 2.novembra. Nedaleko od naše kuće pala je granata, a osim mog oca tada je poginulo još četvero ljudi. Ostao sam s majkom i desetogodišnjom sestrom. Nisam imao ni punih 18 godina. I danas mi nedostaje. Puno mi znači što se ovako okupljamo i što ih nismo zaboravili – priča Branko Jovičić.

Vence na spomen-ploču koju je pre 20 godina na bršadinskom groblju podigao Mesni odbor Bršadin, položili su predstavnici Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja i Zajedničkog veća opština. Do iduće godine, na inicijativu Milenka Živkovića, predsednika vukovarskog pododbora SKD “Prosvjeta” koji je poreklom iz Bršadina, uz postojeće spomen-obeležje biće postavljena i ploča na kojoj će biti uklesana imena svih bršadinskih žrtava.