Predstavnici srpske zajednice u Vukovaru odali počast srpskim civilnim žrtvama rata

Predstavnici Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, Samostalne demokratske srpske stranke i Zajedničkog veća opština i ove godine su na Vidovdan odali počast srpskim civilnim žrtvama rata 1991. godine. Na mestu najvećih stratišta, u Dunav kod veslačkog kluba u Vukovaru i uz stabla breza u parku u Borovu Naselju, položeni su venci i crvene ruže.

– S obzirom na to da u ovom gradu nemamo mesto na kojem bismo odali počast nevino stradalim Srbima, mi naše vence prislonimo uz drvo. I to je poruka koja govori o odnosu vukovarskih vlasti prema stradanjima naših sunarodnika – kazala je tom prilikom potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Gradske strukture i rukovodstvo grada nikada nisu imali sluha za naše zahteve da odobre postavljanje makar spomen-ploče, a kako se stvari odvijaju u poslednje vreme, mislim da to ni ubuduće ne možemo da očekujemo. Ipak, nećemo odustati i dalje ćemo insistirati da nam se to omogući. Dok god se to ne dogodi, svake godine ćemo se na Vidovdan okupljati na ova dva mesta i nećemo prestati da se sećamo naših žrtava – poručio je Srđan Kolar, gradski većnik i predsednik vukovarskog SDSS-a.

Pre polaganja venaca, predstavnici srpske zajednice prisustvovali su arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi svetog oca Nikolaja u Vukovaru koju je služio episkop osečko-poljski i baranjski Heruvim.

– Vladika Heruvim nas je uputio da, kad već gradske vlasti ne dozvoljavaju nikakvo spomen-obeležje, mesto za sećanje na naše žrtve bude u okviru naše pravoslavne crkve. Predložio je da u dvorištu hrama Sv.oca Nikolaja zajedničkim snagama podignemo krst oko kojeg ćemo se okupljati i obeležavati datume stradanja našeg naroda. O tome ćemo svakako razmišljati jer ljudi zbog kojih se ovde okupljamo nisu sami sebi oduzeli život i kako drugi traže da se pronađu krivci za smrti njihovih bližnjih tako i mi tražimo pravdu i poštovanje za naše nevine žrtve – istakla je Dragana Jeckov.