15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Objavljen javni poziv za sufinansiranje energetske obnove kuća

4 min read

Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost danas je nastavio s dugo očekivanim programom energetske obnove porodičnih kuća.

Za tu namenu u ovoj godini osiguran je iznos od 203 miliona kuna. Javni poziv sa svim uslovima sufinansiranja objavljen je danas, ali sa zaprimanjem prijava Fond službeno počinje 1. septembra.

–  Ovo je iz razloga što građanima želimo ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije – rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Cilj programa je podstaći primenu mera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrevanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i finansijske uštede te povećati kvalitet boravka u prostoru. Građanima će se, nezavisno o lokaciji, sa iznosom do 60% sredstava sufinansirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamena stolarije energetski efikasnijom te ugradnja sistema za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sisteme za proizvodnju električne energije.Maksimalni iznosi sufinansiranja određeni su za svaku pojedinačnu meru, a kombinacijom različitih mera domaćinstvo može dobiti i do 204 hiljade kuna bespovratnih sredstava.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50% površine namenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave zavisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sistema za e-Prijave na javne pozive Fonda.

U Fondu su svesni da će ovaj način prijave za deo građana predstavljati izazov. Zato su osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu.

– Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kuna –  pojasnio je direktor Fonda, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinansiranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Uz ovaj, Fond je danas objavio i Javni poziv za finansiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vredan 32 miliona kuna. Prema socijalnim kriterijumima, utvrđenima u Izmenama programa koje je u maju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja usvojila Vlada RH, centri za socijalnu skrb će koordinisati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link