26/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoreni radovi na izgradnji crpne stanice Teča kod Račinovaca

2 min read

Kod Račinovaca su u utorak otvoreni radovi na izgradnji crpne stanice Teča na Savi, vredni 37,8 miliona kuna.

Gradi se neposredno uz postojeću crpnu stanicu, stradalu u poplavi 2014. godine, što će omogućiti sigurnu odvodnju zaobalnog područja. Slivno područje crpne stanice “Teča” obuhvaća deo melioracijskog područja Biđ – Bosutsko polje, površine 1.979 hektara, čiji se glavni odvodni kanali Teča i Obošnica spajaju pre crpne stanice.

Crpna stanica Teča je sagrađena 1932.godine, a nakon pucanja nasipa 2014. bila je pokrivena vodenim stupcem više od tri metra. Doveli smo je u privremenu funkciju, ali je ona svoje odslužila i privremeno će raditi još dve godine. Na 90. rođendan zamenićemo je novom, koja će omogućiti sigurnost odvodnje na 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Naglasio je i kako se istovremeno radi na velikom projektu obnove levoobalnih nasipa u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji u dužini od 172 kilometra. Reč je o projektu ukupne vrednosti 370 miliona kuna, najvećim delom finansiranim iz fondova Evropske unije.

Pored generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, otvaranju radova na izgradnji crpne stanice Teča kod Račinovaca prisustvali su i ministri državne imovine i finansija Mario Banožić i Zdravko Marić, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos i vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.