U Borovu obeležen Dan antifašističke borbe

Spread the love

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo obeležilo je danas Dan antifašističke borbe, 22.jun. Na Spomenik palim borcima i žrtvama rata od 1941. do 1945.godine u centru Borova, vence su pored organizatora položile i delegacije: Opštine Borovo, Udruženja penzionera, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Šahovskog kluba Sloga Borovo. Predsednik udruženja borovskih antifašista Slobodan Landup podsetio je na značaj današnjeg datuma.

– Na današnji dan Hitler je odlučio da prekrši ugovore koje je imao sa Sovjetskim Savezom i pokrenuo je tzv blickrig. 22.juna u šumi Brezovica kod Siska gde se danas održava centralna proslava u Hrvatskoj, sastala se grupa studenata i radnika sa sisačkog područja i formirala Prvi partizanski odred na tom prostoru. Izveli su i prvu diverziju na pruzi Sisak-Zagreb i toj je odmah odjeknulo. Nakon toga se razvijao pokret otpora fašizmu – rekao je Landup i dodao da su u borbi protiv fašizma svoj doprinos dali i borci sa područja Borova. Landup je podsetio da je u Drugom svetskom ratu na području bivše Jugoslavije stradalo više od milion i 700 hiljada ljudi, što je bila velika žrtva za zemlju koja je tada imala oko 16 miliona stanovnika.

Nakon polaganja venaca, održana je godišnja izveštajna skupština udruženja borovskih antifašista kojoj je prisustvovalo 50-tak članova udruženja i gostiju. Obraćajući se prisutnima , načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović je istakao da je obeležavanje datuma iz istorije NOB-a jako važno za današnje vreme.

– Važno je, pogotovo imajući u vidu sve ono što nam se danas dešava i vreme koje nam dolazi. I danas nažalost moramo da se borimo s većinskim narodom u smislu tumačenja šta je prava strana, šta su to vrednosti i tekovine na kojima je ova država nastala. Na to neprestano moramo da ukazujemo i na neki način omogućimo normalan život svim našim ljudima, koji nažalost za sada nije takav. Poslednji događaji u gradu Vukovaru upravo to pokazuju, kampanja za predstojeće izbore protiče u jako lošoj atmosferi i to nije dobro, a kad nešto u Republici Hrvatskoj nije dobro, znamo ko prvi nastrada – pripadnici manjinskih zajednica, a pogotovo naše. Ipak, mi smo oni koji pozivaju na razum, razmišljanje, učenje iz prošlih vremena i koji uvek žele da sve što se dešava u budućnosti dešava uz najbolje namere i da gledamo samo napred – rekao je Baćanović pohvalivši rad borovskih antifašista. Rad udruženja pohvalio je i potpredsednik Opštinskog veća Milan Poznanović. Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu. Između ostalog, planirani su i izleti na mesta koja su značajna za negovanje i očuvanje vrednosti antifašizma.

D.B.