25/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dani zavičaja, folklora i običaja u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine

5 min read

Na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u nedelju, 21. juna održane su 10. Sportske igre u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova. Ovogodišnji Ozrensko-posavski višeboj okupio je 180 takmičara, koji su se takmičili u osam disciplina. Pobednik po mnogima najatraktivnije discipline, u bacanju kamena s ramena teškog 12 i po kilograma, s rezultatom od 7,01 metara, bio je Aleksandar Pandurović iz Negoslavaca.
 
– Takmičim se već nekoliko godina, a ove godine sam ostvario najbolji rezultat, prvo mesto. Mislim da je presudila “čista” snaga. Organizacija je vrhunska. Ovde smo četvrtu godinu zaredom. Vidimo se i dogodine – obećao je 23-godišnji Negoslavčanin.

Prvi put na 10. Sportskim igrama u Borovu takmičio se Aleks Dragun iz Borova naselja, pobednik u disciplini skok u dalj s ostvarenim rezultatom od 2 metra i 49 centimetara.
 
– Ovu disciplinu sam savladao još u osnovnoj školi. Manifestacija je dobro organizovana, a atmosfera ugodna, tako da mi je drago što sam se prijavio za takmičenje i osvojio prvo mesto – kaže ovaj 21-godišnjak.
 
 U navlačenju štapa pobedio je 26-godišnji Mirko Bajić iz Negoslavaca.
 
– Na ovom takmičenju učestvujem već nekoliko godina. Dugo se bavim dizanjem tegova. Za takmičenje u ovoj disciplini presudna je snaga, mislim da tehnika ne igra veliku ulogu – priča Mirko.

U potezanju kanapa pobedila je ekipa domaćeg ZUSOP-a, koja je i pobednik turnira u malom fudbalu u konkurenciji četiri ekipe.

– Mi smo fudbalski veterani. Već godinama zajedno treniramo i učestvujemo na turnirima. Iako imam 50 godina najmlađi sam u ekipi. Očekivali smo pobedu, mada nam ne bi bilo krivo i da nismo pobedili. Na ovom turniru učestvovali su i naši prijatelji iz Negoslavaca, Vukovara i Ade – ističe Velibor Nedić.U balotama su najuspešniji bili Nenad Spasojević i Vojin Dugić iz Borova.


 – Nakon osvojenog drugog i trećeg mesta, ove godine smo prvi put osvojili prvo mesto – rekao nam je Vojin, koji smatra da je za uspeh koji su ostvarili zaslužna “mirna ruka”.  

U konkurenciji žena najbrže do cilja s jajetom u kašici, treću godinu zaredom, stigla je Dana Macut iz Vukovara.
 
– Bez obzira na tremu, takmičenje je zanimljivo. Važna je brzina, a i volja – smatra Dana.
 
Deca su se takmičila u dve discipline. U nošenju kinder jajeta u kašici u konkurenciji dečaka najbrži je bio 12-godišnji Žarko Nikolić iz Velike Britanije, a najbrža devojčica njegova vršnjakinja Milica Marković iz Borova, koja je pobedila i u finalu, u mešovitoj konkurenciji.
 
– Ove Igre su zanimljive jer se svake godine takmiče i deca – kaže Milica, koja igra folklor i trenira košarku.

Najbrže do cilja trčeći u vreći stigao je 11-godišnji Andrej Todorović iz Vukovara, koji se na ovim igrama takmiči po prvi put.
 
– Zadovoljan sam osvojenim prvim mestom i organizacijom. Sve je super – dodaje Andrej.


Za najuspešnhije takmičare organizator je obezbedio pehare, medalje i diplome.
 
Nakon sportskoj dela, održan je i prigodan kulturno-umetnički program, u kojem su uz domaćina, folklornu sekciju ZUSOP-a, učestvovala kulturno-umetnička društva “Branislav Nušić” iz Borova, “Srem” iz Markušice i “Bekrija” iz Negoslavaca te Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo.

– Žao mi je što zbog epidemije koronavirusa u programu nisu nastupili, iako je bilo planirano, gosti iz Republike Srpske i Srbije, ali uz izvođače s našeg područja i takmičare, manifestaciju smo uprkos koroni i lošim vremenskim uslovima uspešno priveli kraju i dobili pobednike u svim disciplinama – rekao nam je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

ZUSOP-ove 10. Sportske igre održane su u okviru manifestacije “Dani zavičaja, folklora i običaja” koju su finansijski podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opština Borovo. Više u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 28. juna od 11 časova.
 
D.Z

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.