Vukovar: ZVO razvija saradnju sa obrazovnim ustanovama u Subotici

Spread the love

Zajedničko veće opština u utorak, 9. juna posetio je Veselin Bunčić, predsednik Saveta subotičke Visoke škole stukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera. Domaćin gostu iz Subotice bio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić sa saradnicima. Tom prilikom u Vukovaru je održan sastanak sa direktorima ovdašnjih predškolskih ustanova, u kojima je vaspitno-obrazovni rad organizovan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A,  za decu pripadnike srpske nacionalne manjine.

– Godišnje upisujemo oko 240 studenata. U našoj ustanovi provodi se obrazovanje za četiri obrazovna profila, za odgajatelje ili vaspitače predškoske dece, strukovne medicinske sestre, nutricioniste i sportske trenere. Studenti s ovog područja imaju jednako pravo da studiraju u našoj ustanovi i velike šanse da ostvare budžetsko studiranje. Ove godine odobreno nam je 50 budžetskih mesta. Logistika studentskih domova je vrlo dobra. Subotica ima dobru obrazovnu, kulturnu i turističku ponudu. Za mlade ljude to je jedno lepo mesto. Mi u Subotici imamo i Ekonomski fakultet, Građevinski fakultet i Visoku tehničku školu stukovnih studija, koje su takođe državne ustanove. Ko je zainteresovan za te profile može pod istim uslovima da studira – kaže Bunčić, koji se osvrnuo i na posetu Vukovaru.

– Ova poseta je jedan od načina da uspostavimo komunikaciju i da ovo bude inicijalna kapisla dugoročne saradnje na projektnom, obrazovnom i svakom drugom nivou – poručio je predstavnik Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić rekao je da je ovaj sastanak dogovoren prilikom njegove nedavne posete Subotici i razgovora sa predstavnicima visokoobrazovnih ustanova u tom gradu.

– Budući studenti u Subotici mogu da steknu zvanje vaspitača, jedno od deficitarnih zanimanja na našem području. U opštinama koje svojim delokrugom rada pokriva Zajedničko veće opština gradimo nove vrtiće, tako da će nam sigurno biti potrebni i novi vaspitači – kazao je Jeremić. Podsetio je i da Zajedničko pomaže svršenim srednjoškolcima s našeg područja prilikom upisa na fakultete u Srbiji po tzv. afirmativnim merama.

Sastanku u Zajedničkom veću opština prisustvovala je i direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” iz Borova Radmila Latas. U izjavi medijima pozdravila je ovaj vid saradnje s matičnom državom.

– Posebno nas raduje dogovor postignut na ovom sastanku, da za naše vaspitače ostvarimo neki oblik stručnog usavršavanja u našoj matičnoj državi Srbiji, bar jednom godišnje za početak. Takođe, želja nam je da u našoj sredini ugostimo koleginice i kolege vapitače iz naše matične države. Sigurno da bi tom nekom razmenom iskustava poboljšali rad i u našim predškolskim ustanovama – zaključila je Radmila Latas.

Na sastanku u Vukovaru je, između ostalog, bilo govora i o mogućem povezivanju ovdašnjih predškolskih ustanova s Predškolskom ustanovom “Naša radost” iz Subotice, koja u svom sastavu ima 54 objekta na teritoriji tog grada i okoline, a rad se odvija na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

D.Z.

Foto: ZVO