06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Negoslavci mladima daje 25 hiljada kuna za sufinansiranje kupovine kuće

4 min read

U sklopu novousvojenog paketa demografskih mera, Opština Negoslavci je u ponedeljak, 8. juna objavila javni poziv za sufinansiranje kupovine kuća za mlade i mlade porodice iz Negoslavaca, ali i okoline, koji se žele nastaniti u tom mestu, potvrdio je u razgovoru za Radio Borovo načelnik te opštine Dušan Jeckov.

– Javni poziv je otvoren 30 dana, dakle do 7. jula. Odnosi se na mlade, a uslov je da je podnosilac zahteva mlađi od 45 godina. Naš cilj je da pomognemo mladim ljudima i porodicama i da ih zadržimo na području naše opštine. Naravno da pružimo priliku i ostalima koji žele da kupe kuću u Negoslavcima, što će Opština Negoslavci sufinansirati sa 25 hiljada kuna bespovratnih sredstava po jednoj kući, odnosno porodici – kaže načelnik Jeckov.

Za tu namenu u budžetu Opštine Negoslavci obezbeđen je iznos od ukupno 150 hiljada kuna.

– Pravilnik je objavljen u Službenom vjesniku Vukovarsko-sremske županije, na web stranici Opštine Negoslavci i Oglasnoj tabli, kako bi što veći broj ljudi bio upoznat s ovim demografskim merama. Pozivamo ih da se uključe. Bićemo srećni ako iskoristimo raspoloživi iznos od 150 hiljada kuna u ovom prvom, javnom pozivu. Ako se to ne dogodi raspisaćemo novi javni poziv. Inače, javni poziv se odnosi na porodice koje imaju kupoprodajne ugovore za 2019. i 2020. godinu i naravno u ovom periodu od narednih mesec dana – pojašnjava Jeckov.

Osvrnuo se i na ostale kriterijume ovog javnog poziva.

– Dajemo prostor mladim ljudima, ako kupe kuću da se u nju usele u periodu od dve godine. Ne moraju se odmah useliti. Na području Negoslavaca ima preko stotinu praznih kuća. Neke su odmah useljive, a neke se prvo moraju adaptirati, kako bi bile uslovne za život. Pružamo čak i mogućnosti ljudima koji su već vlasnici nekretnine da konkurišu, s tim što neće ostvariti bodove, ali će zato dobiti bodove onaj ko nema u svom vlasništvu nekretninu. Boduje se i to da li je porodica višečlana, koliko ima dece …. Kriterijumi su detaljno razrađeni – navodi Dušan Jeckov, od kojeg saznajemo da se starije kuće, predviđene za renoviranje u tom mestu mogu kupiti po ceni od 5.000-10.000 evra, dok su adaptirane kuće, novije izgradnje, u proseku od 20.000 do 40.000 evra.

Opština Negoslavci prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. ima ukupno 1463 stanovnika.

– Mi smo kao relativno mala opština ponosni što smo na poslednjoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci doneli paket demografskih mera, obezbedili sredstva za sufinansiranje kupovine kuća mladim porodicama, ali i za pomoć mladim preduzetnicima i obrtnicima, još nekih 100 hiljada kuna, koliko je predviđeno za tu namenu. Takođe, obezbeđena su i sredstva za stipendije studentima iz Negoslavaca. Paket demografskih mera težak je 280 hiljada kuna – podsetio je načelnik te opštine Dušan Jeckov.

D.Z. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.