Borovo: Zaplenjen duvan u vrednosti preko 150.000 kuna

Spread the love

Iz Policijske uprave vukovarsko-sremske izvestili su da je završeno kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom iz Borova zbog sumnje u počinjenje krivičnog dela nedozvoljene trgovine, a za rezultat je imalo zaplenu 770 kilograma duvana i drugih predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem krivičnog dela.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske juče su, na osnovu naloga Županijskog suda u Vukovaru, pretražili više porodičnih kuća u Borovu koje je 46-godišnjak koristio te pronašli 770,3 kilograma duvana u kartonskim kutijama i pvc vrećama bez obaveznih markica Ministarstva finansija Republike Hrvatske. Pronašli su i električnu mašinu za rezanje duvana i za ovlaživanje duvanskih prerađevina. Pretragom je pronađen i novčani iznos od nekoliko desetaka hiljada kuna u različitim valutama za koji postoji sumnja da je stečen krivičnim delom.

Pronađeni predmeti su oduzeti, a 46-godišnjak je danas, uz krivičnu prijavu,  predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

Vrednost zaplijenjenog duvana u prodaji na ilegalnom tržištu je 154.000 kuna, dok trošarina po kilogramu duvana iznosi 800 kuna iz čega proizlazi da je državni budžet oštećen za 616.000 kuna.

O zapleni sledi obaveštenje i Područnom carinskom uredu Osijek radi provođenja porezno-upravnog postupka naplate trošarina od 46-godišnjaka, navode iz PU vukovarsko-sremske.