22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Od sutra, 3. juna teku izborni rokovi

2 min read

Odluka predsednika Republike Zorana Milanovića, kojom je izbore za Hrvatski sabor raspisao za nedelju, 5. jul, stupila je na snagu, što znači da svi izborni rokovi počinju da teku od sutra.

S prvim minutima srede s mrežne stranice DIP-a moći će se preuzeti obrasci za kandidovanje. Kako bi ih što brže i tačnije ispunili, DIP je pozvao političke stranke, koalicije i nezavisne liste da se koriste programom off-line kandidature, koji bez naknade, takođe od 3. juna, mogu preuzeti sa stranice www.izbori.hr.

Predlagači izbornih lista dužni su da vode računa da im žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni, na listi treba da imaju najmanje 40 posto pripadnika oba spola. Ako to ne bude slučaj, listu to neće diskvalifikovati, ali njenom predlagaču preti kazna od 50 hiljada kuna.

Kandidacione liste mogu se predati do ponoći 16. juna, a nakon što ih DIP proveri i objavi i službeno će početi izborna kampanja.

Pravobraniteljka za osobe sa invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je sve učesnike izborne kampanje da se suzdrže od korištenja osoba sa invaliditetom i dece sa teškoćama u razvoju u predizborne svrhe.

U Sabor biramo 151 zastupnika, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inostranstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cela država.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.