Borovo: Paket mera za pomoć privrednicima koji su pogođeni korona-krizom

Uoči Dana opštine Borovo, 22. maja, u Borovu je održana redovna sednica Opštinskog veća opštine Borovo, prva nakon izbijanja epidemije koronavirusa. Većnici su usvojili paket mera za pomoć privrednicima koji su pogođeni ovom krizom. Po rečima načelnika Zorana Baćanovića, paket od četiri mere težak je približno 300 hiljada kuna.
 
– Jedna od direktnih mera koja se odnosi na privredne subjekte kojima je delatnost bila obustavljena odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite jeste direktna isplata subvencije u iznosu od 8 hiljada kuna. Druga mera je oslobađanje privrednih subjekata plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor u kome obavljaju delatnost i to za treći kvartal, odnosno za sedmi, osmi i deveti mesec ove godine uz uslov da na dan 31.12.2019. nemaju dugovanja prema Opštini Borovo za komunalnu naknadu. Uz to doneli smo odluku za ugostiteljske objekte sa sedištem na području opštine Borovo kojom se omogućava da podnesu zahtev za oslobađanje plaćanja zakupnine za bašte i terase koje se nalaze na javnoj površini – pojasnio je Baćanović i pozvao privrednike da podnesu zahteve ukoliko ispunjavaju navdene uslove.
 
Veće je donelo i odluku o smanjenju prireza poreza na dohodak sa 10 na 6 odsto.
 
– Odlukom Opštinskog veća od 1.juna 2020. godine, prirez će biti po stopi od 6 odsto što će automatski značiti da privredni subjekti koji isplaćuju plate svojim radnicima imati manja davanja , a svaki radnik koji ima prebivalište na području opštine Borovo uvećana primanja za tu razliku . Opština Borovo se na taj način odriče dela svojih prihoda, ali svesni smo svih okolnosti koje su nastupile za sve naše privrednike i želimo im i na ovaj način pomoći – istakao je načelnik.


 Izvršen je i rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji je povećan za 3 miliona i 82 hiljade kuna, na 24 miliona i 362 hiljade kuna.
 
– Opština Borovo je stabilna u finansijskom smislu i punjenje budžeta ide dobrom dinamikom uz ona sredstva koja smo preneli iz prošle godine. To je doprinelo da niko od naših budžetskih korisnika neće biti zakinut za sredstva koja su planirana u ovogodišnjem budžetu. Sredstva za mere za privredne subjekte koji trpe gubitke zbog pandemije kronavirusa osigurali smo iz budžetskih rezervi – pojasnio je načelnik Baćanović.

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo usvojena je i odluka o objavi Javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Zakupom će biti obuhvaćeno 158 hektara poljoprivrednog zemljišta u Borovu.
 
– Konkurs je biti raspisan najverovatnije 1.juna, trajaće 30 dana i svi naši zainteresovani poljoprivrednici koji unazad tri godine od dana raspisivanja konkursa imaju prebivalište odnosno sedište svog OPG-a na području opštine Borovo imaće mogućnost i pravo da se jave na konkurs za zakup poljoprivrednom zemljišta u državnom vlasništvu na teritoriji naše opštine. Podsećam da prema Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području opštine Borovo poljoprivrednik može dobiti 5 hektara u zakup – rekao je Baćanović i pozvao sve zainteresovane poljoprivrednike da pribave potrebnu dokumentaciju i prijave se na konkurs.
 
Opština Borovo još nije potpisala Aneks ugovora sa Vupikom plus, koji u dugogodišnjem zakupu obrađuje 220 hektara, o čemu će zauzeti stav Opštinsko veće opštine Borovo na tematskoj sednici. Kako je najavio predsednik ovog predstavničkog tela Srđan Jeremić, tematska sednica biće održana do polovine juna.
 
Iz epidemioloških razloga sednica Opštinskog veća opštine Borovo održana je u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, uz propisani razmak od dva metra između većnika.